1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie

Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie

Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie
Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie. Wiem, że święta dopiero się skończyły, ale mam zamiar nadal Was kusić! Dziś prawdziwy hit! Pyszne, szybkie, proste, zdrowe, wegańskie, a do tego sprawdzą się także jako pożywny deser dla osób dbających o linię! Czy można sobie wymarzyć lepszy przepis na dzisiejsze popołudnie? :) Batoniki są intensywnie orzechowe, dzięki podprażonym orzechom laskowym, a całość otula chrupiąca, gorzka czekolada. Nie będę rozpisywać się bardziej abyście mogli jak najszybciej wypróbować przepis! ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Orzechy laskowe rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    orzechy laskowe na papierze do pieczenia
  • Krok 2

    Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i podprażaj orzechy przez ok. 10 minut, do momentu aż skórka będzie ciemnobrązowa i zacznie łatwo odchodzić od orzechów. Aby się jej pozbyć, pocieraj orzechy o siebie przez ręcznik papierowy.

    obrane orzechy laskowe w mieseczce
  • Krok 3

    Połowę orzechów drobno zmiel za pomocą malaksera, a połowę posiekaj. Zmielone orzechy zblenduj z twardą częścią mleczka kokosowego.

    zmielone orzechy w miseczce i mleczko kokosowe w rondelku
  • Krok 4

    Orzechową masę przełóż do garnuszka. Dodaj olej kokosowy, szczyptę soli, cukier z wanilią i cukier trzcinowy. Całość podgrzewaj, aż do rozpuszczenia cukru.

    orzechowa masa i olej kokosowy w rondelku, cukier trzcinowy w miseczce i cukier z wanilią bez glutenu
  • Krok 5

    Do tak przygotowanej masy dodaj pokrojone orzechy i wymieszaj.

    wymieszana masa w rondelku i orzechy w misce
  • Krok 6

    Keksówkę lub inne prostokątne naczynie o długości ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej do środka orzechowe nadzienie i przełóż do zamrażarki. Pozostaw do całkowitego zamrożenia.

    orzechowe nadzienie w keksówce
  • Krok 7

    Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dobrze zmrożony krem pokrój na 12 równych pasków, które następnie podziel jeszcze na pół. W ten sposób uzyskasz 24 sztuki. Zmrożone kawałki zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia. Przed zastygnięciem czekolady, na górze każdego batonika, możesz wykonać nieregularny wzór za pomocą widelca.

    gotowe batony na papierze do pieczenia i polewa czekoladowa w miseczce
  • Krok 8

    Batoniki przechowuj w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/weganskie-batoniki-orzechowe-w-czekoladzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej