Sernik Snikers


Pyszny, karmelowy, przełamany chrupiącymi orzeszkami. Sernik, który sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Spód przygotowałam na bazie herbatników, do masy serowej dodałam masę kajmakową, wierzch udekorowałam kajmakiem, orzeszkami i czekoladą. Raj dla wszystkich uwielbiających karmel i serniki!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciemny spód z herbatników:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera.
-
Krok 2
Do pokruszonych na piasek ciastek dodaj kakao i krótko zmiksuj do połączenia.
-
Krok 3
Przełóż do miski i dodaj roztopione masło.
-
Krok 4
Dokłądnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Krok 5
Przełóż na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. wstaw do nagrzanego piekanika do 180° C i piecz około 10 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Masa serowa z kajmakiem:
-
Krok 6
Cukier przesyp do miski, dodaj jajka i miksuj do momentu uzyskania, jasnej, puszystej masy.
-
Krok 7
Do oddzielnej miski przełóż twaróg, dodaj pozostałe składniki.
-
Krok 8
Krótko zmiksuj. Przelej ubite jajka z cukrem i ponownie zmiksuj.
-
Krok 9
Boki tortownicy wysmaruj masłem.
-
Krok 10
Przelej masę serową i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 80 minut w 150°.
-
Krok 11
Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Wierzch sernika:
-
Krok 12
Orzeszki ziemne drobno pokrój.
-
Krok 13
Masę kajmakową rozsmaruj na serniku.
-
Krok 14
Posyp pokrojonymi orzeszkami.
-
Krok 15
Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 16
Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polej sernik. Wstaw go na około 3 godziny do lodówki, aż czekoalda stężeje.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze