Sernik Snikers
Pyszny, karmelowy, przełamany chrupiącymi orzeszkami. Sernik, który sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Spód przygotowałam na bazie herbatników, do masy serowej dodałam masę kajmakową, wierzch udekorowałam kajmakiem, orzeszkami i czekoladą. Raj dla wszystkich uwielbiających karmel i serniki!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu z herbatników:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera.
-
Krok 2
Do pokruszonych na piasek ciastek dodaj kakao, wymieszaj do połączenia. Przełóż do miski i dodaj roztopione masło.
-
Krok 3
Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Masa serowa z kajmakiem:
-
Krok 4
Cukier przesyp do miski, dodaj jajka i miksuj do momentu uzyskania, jasnej, puszystej masy.
-
Krok 5
Do oddzielnej miski przełóż twaróg, dodaj pozostałe składniki.
-
Krok 6
Krótko zmiksuj. Przelej ubite jajka z cukrem i ponownie zmiksuj.
-
Krok 7
Masę ciasteczkową wyóż w tortownicy o średnicy 24 cm, boki wysmaruj masłem.
-
Krok 8
Przelej masę serową i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 80 minut w 150°.
-
Krok 9
Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Wierzch sernika:
-
Krok 10
Orzeszki ziemne drobno pokrój.
-
Może się przydać
Orzeszki Ziemne Smażone Solone 1 kg. Świetna przekąska, doskonałe źródło błonnika i białka. Niezastąpiony dodatek do ciast m.in. snikers.
-
Krok 11
Masę kajmakową rozsmaruj na serniku.
-
Krok 12
Posyp pokrojonymi orzeszkami.
-
Krok 13
Czekoladę przełóż do miseczki. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 14
Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polej sernik. Wstaw go na około 3 godziny do lodówki, aż czekoalda stężeje.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Mleczna czekolada 823 Callebaut oferuje intensywnie kakaowy smak ze słodkimi, karmelowymi i owocowymi nutami w doskonałej harmonii. Doskonała do robienia różnorodnych wyrobów cukierniczych.Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) oraz niesamowicie aksamitnie gładką i kremową konsystencję.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-snikers-najlepszy-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze