Lżejsze/zdrowsze

Ciasto bananowe z karmelem kokosowym

ciasto bananowe z karmelem kokosowym z przekrojonymi wzdłuż bananami na wierzchu. Obok karmel kokosowy w słoiczku.

Ciasto bananowe z karmelem kokosowym

  • 02:20
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:20
16
Łatwy

Ciasto bananowe z karmelem kokosowym to moja kolejna propozycja pysznego smakołyku. Ciasto efektywnie się prezentuje i jest przepyszne. Uwielbiam ten słodki smak banana połączony z karmelem kokosowym – palce lizać! Na górę dodałam przekrojone wzdłuż banany do dekoracji. Do tego aromatyczna kawa i gotowe. Myślę, że pokochacie to ciasto tak samo jak ja. ❤️  Zapraszam do wypróbowania przepisu na deser, który doda energii i wprawi w doskonały nastrój. 😊

Składniki

Ciasto bananowe:
  • 800 g bananów
  • 300 g miękkiego masła
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 6 jaj
  • 200 g nerkowców
  • 150 ml wody kokosowej ( z 1 puszki mleka kokosowego)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Karmel kokosowy:
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 160 ml wody
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej (z 1 puszki mleka kokosowego)
  • 1/4 łyżeczki soli
Wskazówki

Ciasto bananowe:

Krok 1

Foremkę o wymiarach 21 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Foremka wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 2

Rozgnieć 400 g bananów na puree.

Rozgniecione banany w miseczce.
Krok 3

Miękkie masło i cukier ubijaj przez 5 minut.

Masło i cukier trzcinowy w miseczkach.
Krok 4

Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając dobrze masę po każdym dodaniu jajka.

Utartce masło z cukrem w jednej misce, a w drugiej jajka.
Krok 5

Dodaj puree z bananów oraz posiekane nerkowce.

Puree z bananów, posiekane nerkowce oraz utarte masło z cukrem i żółtkami. Wszystko w osobnych miskach.
Krok 6

Wlej wodę kokosową i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

Woda kokosowa, mąka wymieszana z solą, proszek do pieczenia i masa bananowa. Wszystko w osobnych miseczkach.
Krok 7

Delikatnie wyłóż masę do foremki.

Połączone skladniki, przelożone do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8

3 banany przekrój wzdłuż i ułóż na cieście.

Przekrojone wzdłuż banany ułożone na cieście.
Krok 9

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę i 5 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Upieczone ciasto bananowe w foremce.

Karmel kokosowy:

Krok 10

Do garnka przesyp cukier brązowy i dodaj wodę. Gotuj na średnim ogniu do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru. Podczas gotowania, nie mieszaj karmelu!

Mały garnek, cukier kokosowy i woda w osobnych miseczkach.
Krok 11

Dodaj śmietankę kokosową oraz sól.

Karmel w garnku i obok śmietanka kokosowa w miseczce.
Krok 12

Zagotuj jeszcze raz do dokładnego połączenia składników.

Gotujący się karmel w garnku.
Krok 13

Patyczkiem zrób dziurki w cieście. Dzięki temu zabiegowi, część karmelu wpłynie do środka ciasta.

Upieczone ciasto bananowe ze zrobionymi dziurkami patyczkiem do pieczenia.
Krok 14

Wylej na ciasto kokosowy karmel. Ciasto możesz podawać od razu.

Wylany kokosowy karmel na upieczonym cieście.
Składniki
Ciasto bananowe:
  • 800 g bananów
  • 300 g miękkiego masła
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 6 jaj
  • 200 g nerkowców
  • 150 ml wody kokosowej ( z 1 puszki mleka kokosowego)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Karmel kokosowy:
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 160 ml wody
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej (z 1 puszki mleka kokosowego)
  • 1/4 łyżeczki soli
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze

Wszystkiego słodkiego
00:30
10
Łatwy
Granola