Jak zrobić ekstrakt waniliowy?

Jak zrobić ekstrakt waniliowy?

Opublikowano:

Ekstrakt waniliowy to wyjątkowy dodatek do Waszych wypieków i deserów. Waniliowe ciasteczka, sernik, a może torcik z kremem waniliowym? Cokolwiek wybierzecie, domowy ekstrakt będzie idealnym dodatkiem. Rozsmakujcie się w szlachetnym aromacie prawdziwej Laski wanilii z Wysp Pacyfiku. 

Składniki:
Ekstrakt waniliowy:
  • 3-4 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • 250 ml wódki

Sposób przygotowania:

Laski wanilii rozetnij wzdłuż, lekko rozchyl i włóż do buteleczki. Zalej wódką, aby całkowicie przykryła wanilię, zamknij i odstawić w ciemne, chłodne miejsce (np. do szafki). Co jakiś czas należy pamiętać, aby nieco wstrząsnąć buteleczką.

Najlepszy aromat uzyskasz po około 2 miesiącach, jednak już po miesiącu alkohol powinien dość dobrze naciągnąć aromatem wanilii.

Składniki:
Ekstrakt waniliowy:
  • 3-4 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • 250 ml wódki
Zobacz tę poradę na ws.pl