1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą

Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą

okrągłe drożdżówki z budyniem i konfiturą
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Takie drożdżówki uwielbiamy wszyscy – dorośli i dzieci. :) Są niezastąpionym podwieczorkiem, deserem, drugim śniadaniem. Dzisiaj proponuję je w wersji z budyniem i konfiturą – moim ulubionym zestawem. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.

  • Krok 2

    Mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól razem wymieszaj, po czym dodałam jajka i ciepłe mleko z masłem.

  • Krok 3

    Całość wyrabiaj na gładkie ciasto, przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie:

  • Krok 4

    Z 250 ml mleka odlej około 1/3 szklanki i rozprowadź w niej zawartość opakowania budyniu.  .

  • Krok 5

    Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem. Kiedy już się zagotuje, dodaj mieszankę budyniową i mieszaj, aż całość zgęstnieje (budyń będzie bardzo gęsty).

  • Krok 6

    Zdejmij garnek z palnika i przełóż budyń do salaterki. Przykryj go folią spożywczą, odstaw do przestudzenia

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąką, podziel na 16 kulek, każdą z nich spłaszcz, a po środku zrób wgłębienia (użyj dna małego kieliszka lub szklanki).

  • Krok 8

    W zagłębienia nałóż po dużej łyżce budyniu i małej łyżeczce konfitury.

  • Krok 9

    Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, żeby nie obsychały i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.

  • Krok 10

    W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając w miseczce masło, cukier i mąkę.

  • Krok 11

    Przed włożeniem do piekarnika, każdą drożdżówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Drożdżówki piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej