Ciasta drożdżowe

Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą

Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą

  • 02:00
  • 16
  • Średni
02:00
16
Średni

Takie drożdżówki uwielbiamy wszyscy – dorośli i dzieci. :) Są niezastąpionym podwieczorkiem, deserem, drugim śniadaniem. Dzisiaj proponuję je w wersji z budyniem i konfiturą – moim ulubionym zestawem. :)

Składniki

Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 75 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 drożdże suszone Dr. Oetkera
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 100-150 g ulubionej konfitury (ja użyłam z rabarbaru)
Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Składniki
Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 75 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 drożdże suszone Dr. Oetkera
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 100-150 g ulubionej konfitury (ja użyłam z rabarbaru)
Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe

Wszystkiego słodkiego
03:00
14
Średni
Cynamonowy odrywaniec