Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą
Takie drożdżówki uwielbiamy wszyscy - dorośli i dzieci. :) Są niezastąpionym podwieczorkiem, deserem, drugim śniadaniem. Dzisiaj proponuję drożdżóweczki z budyniem i konfiturą - czyli moim ulubionym zestawem. ❤️
Sprawdź przy okazji nasze poradniki:
↪️ Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na drożdżóweczki z budyniem i konfiturą:
-
Krok 1
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
-
Krok 2
Mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól wymieszaj, po czym dodaj roztrzepane jajka i ciepłe mleko z masłem.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 3
Całość wyrabiaj na gładkie ciasto, przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).
Nadzienie budyniowe:
-
Krok 4
Z 250 ml mleka odlej około 1/3 szklanki i rozprowadź w niej zawartość opakowania budyniu.
-
Krok 5
Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i mieszaj, aż całość zgęstnieje (budyń będzie bardzo gęsty).
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 6
Zdejmij garnek z palnika i przełóż budyń do salaterki. Przykryj go folią spożywczą i odstaw do przestudzenia
Formowanie drożdżówek z budyniem i konfiturą:
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto drozdżowe wyjmij na stolnicę oprószoną mąką, podziel na 16 kulek i każdą z nich spłaszcz, a po środku zrób wgłębienie (użyj dna małego kieliszka lub szklanki).
-
Krok 8
W zagłębienia nałóż po dużej łyżce budyniu i małej łyżeczce konfitury.
-
Krok 9
Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, żeby nie obsychały i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
-
Krok 10
W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając w miseczce masło, cukier i mąkę.
-
Krok 11
Przed włożeniem do piekarnika, każdą drożdżówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Drożdżówki piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzoweczki-z-budyniem-i-konfitura |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze