1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą

Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą

okrągłe drożdżówki z budyniem i konfiturą posypane kruszonką - wszystkiego słodkiego
okrągłe drożdżówki z budyniem i konfiturą posypane kruszonką - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Takie drożdżówki uwielbiamy wszyscy - dorośli i dzieci. :) Są niezastąpionym podwieczorkiem, deserem, drugim śniadaniem. Dzisiaj proponuję drożdżóweczki z budyniem i konfiturą - czyli moim ulubionym zestawem. ❤️

Sprawdź przy okazji nasze poradniki:

↪️ Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!

↪️ Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na drożdżóweczki z budyniem i konfiturą:

  • Krok 1

    W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.

  • Krok 2

    Mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól wymieszaj, po czym dodaj roztrzepane jajka i ciepłe mleko z masłem.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Całość wyrabiaj na gładkie ciasto, przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).

Nadzienie budyniowe:

  • Krok 4

    Z 250 ml mleka odlej około 1/3 szklanki i rozprowadź w niej zawartość opakowania budyniu. 

  • Krok 5

    Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i mieszaj, aż całość zgęstnieje (budyń będzie bardzo gęsty).

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 6

    Zdejmij garnek z palnika i przełóż budyń do salaterki. Przykryj go folią spożywczą i odstaw do przestudzenia

Formowanie drożdżówek z budyniem i konfiturą:

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto drozdżowe wyjmij na stolnicę oprószoną mąką, podziel na 16 kulek i każdą z nich spłaszcz, a po środku zrób wgłębienie (użyj dna małego kieliszka lub szklanki).

  • Krok 8

    W zagłębienia nałóż po dużej łyżce budyniu i małej łyżeczce konfitury.

  • Krok 9

    Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, żeby nie obsychały i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.

  • Krok 10

    W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając w miseczce masło, cukier i mąkę.

  • Krok 11

    Przed włożeniem do piekarnika, każdą drożdżówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Drożdżówki piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C.

  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzoweczki-z-budyniem-i-konfitura

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej