Ciasto kukułka
 
                 
                 
    Przepis dla fanów przekładanych ciast, w których jedna pyszna warstwa goni kolejną 🍰 Pamiętacie kakaowe, nadziewane karmelki Kukułki? Ich smak postanowiłam odtworzyć w pysznym cieście, które okazało się hitem wśród moich znajomych.
Dwa rodzaje biszkoptu - waniliowy i kakaowy przełożone są prostym, śmietankowym kremem. Kukułce charakteru nadaje intensywne nasączenie blatów - połączenie alkoholu, kawy i czekolady sprawdza się idealnie ☕🍫
Ciasto wykończone jest polewą z masła i kakao, która przypomina mi smak ciast z dzieciństwa ❤️ Wypróbuj mój przepis na ciasto Kukułka 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Biszkopt kakaowy:
- 
    
    
    
    Krok 1Dno prostokątnej formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papiem do pieczenia. Przygotuj biszkopt kakaowy według tego przepisu. ![kakaowy wilgotny biszkopt z olejem]()  
Biszkopt waniliowy:
- 
    
    
    
    Krok 2Dno prostokątnej formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papiem do pieczenia. Przygotuj biszkopt kakaowy według tego przepisu. ![jasny biszkopt z olejem wilgotny]()  
Masa czekoladowa do nasączenia:
- 
    
    
    
    Krok 3Kawę zaparz wrzątkiem. Przelej ją do rondelka, dodaj czekoladę, cukier oraz cukier z wanilią. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i cukru. Na końcu cienką strużką przelewaj wódkę, cały czas mieszjąc. Odstaw do wystudzenia. ![w rondelku na płycie indukcyjnej masa czekoladowa obok cukier z wanilią Dr. Oetkera]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Kakowy biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz pędzelkiem dolną wartwę czekoladową masą. ![W formie prostokątnej wilton warstwa biszkoptu kakaowego]()  
- 
    
        Wszystkiego Słodkiego polecaTortownica prostokątna z serii Back- Trend od Dr. Oetkera o wielkości 38x25 cm pokryta specjalną powłoką ceramiczną.  
Krem śmietankowy:
- 
    
    
    
    Krok 5Żelatynę zmiksuj z wodą. Śmietankę ubij z cukrem. Pod koniec ubijania śmietanki przelej zmiksowaną żelatynę i dalej miksuj do połączenia się składników. ![w robocie kuchennym bosch ubijana śmietanka obok żelatyna fix deserowa Dr. Oetker]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Wyłóż równomiernie połowę porcji na pierwszą warstwę biszkopu. ![w prostokątnej formie warstwa śmietankowa do ciasta kukułka]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Z jasnego biszkoptu zetnij wierzch ciasta. Przykryj nim wartwę kremu. ![w formie wilton przekrojony jasny biszkopt]()  
- 
    
    
    
    Krok 8Jasny biszkopt zalej masą czekoladową. ![w prostokątnej blaszce ciasto z polewą czekoladową]()  
- 
    
    
    
    Krok 9Wyłóż drugą porcję kremu śmietankowego. ![w formie ciasto z kremem śmietankowym]()  
- 
    
    
    
    Krok 10Przykryj drugim blatem kakowego biszkopu. Odstaw do lodówki. ![w prostokątnej formie przełożone ciast z biszkoptem kakaowym]()  
Polewa czekoladowa:
- 
    
    
    
    Krok 11Masło przełóż do rondelka, rozpuść na małej mocy palnika. Dodaj cukier i kakao, cały czas mieszając. Na koniec stopniowo doddawaj mleko. Ostaw do wysudzenia, mieszając od czasu do czasu. ![masło kerrygold, kako ciemne dr. oetker, w miseczce cukier na polewę do ciasta]()  
- 
    
    
    
    Krok 12Przygotowaną polewę przelek na ciasto. ![w rondelku polewa czekoladowa obok ciasto biszkoptowe w formie]()  
- 
    
    
    
    Krok 13Przy pomocy szpatuły rozprowdź równomiernie. Odstaw do schłodzenia. ![ciasto kukułka z polewą czekoladową obok duża szpatuła wilton]()  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-kukulka | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze