Jadalny tiul - kto go jeszcze nie zna? Elegancka, wyjątkowa dekoracja, która ozdobi Twoje torty, ciasta i desery, a do złudzenia przypomina materiałowy tiul na spódniczkę baleriny💗💗💗 Jeśli na swoich wypiekach uznajesz wyłącznie dekoracje, które można w całości zjeść, to coś dla Ciebie!
To absolutny hit w dekoratorskim słodkim świecie - jeśli do tej pory nie miałaś okazji przygotować jadalnego tiulu, koniecznie zerknij do naszej porady 😉 Kobiecy i zwiewny, ozdobi każdy tort i nada mu delikatności🎂
Z czego można zrobić jadalny tiul?
Tiul jadalny to nic innego jak... papier waflowy, czyli tzw. opłatek. Namoczony w wodzie, zblendowany na jednolitą masę, a następnie wysuszony na patelni, może posłużyć jako prosta i bardzo efektowna dekoracja ciast, tortów i deserów.
Do przygotowania tego rodzaju dekoracji możesz wykorzystać tiul w proszku - wystarczy go zblendować z wodą, dodać barwnik spożywczy i smażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Tiul jadalny możesz zabarwić na dowolne kolory, dopasowując gotowe ozdoby do kolorystyki wypieku. Jest elastyczny, więc łatwo uformujesz go w dowolny kształt. Ma koronkową, zwiewną teksturę, która ciekawie się prezentuje, a co nie bez znaczenia, może zostać zjedzony wraz z ciastem.
Jak przymocować tiul do tortu?
1. Czekolada - roztopiona czekolada świetnie sprawdza się jako spoiwo do tortowych dekoracji. Wystarczy posmarować kawałek tiulu i przykleić do powierzchni ciasta.
2. Klej spożywczy - czyli tzw. piping gel, to przezroczysty żel do łączenia elementów dekoracji.
3. Tynk - jadalny tiul możesz po prostu przykleić do otynkowanego, schłodzonego tortu. Dla pewności, że dekoracja będzie się dobrze trzymać, możesz od spodu lekko posmarować tiul odrobiną tynku.
Przepis na tiul jadalny z papieru opłatkowego
1. Papier opłatkowy potnij lub porwij na drobne kawałki.
2. Papier namocz w wodzie, aż całkowicie zmięknie. Zblenduj go dokładnie na jednolitą masę.
3. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy tiul, dodaj odrobinę barwnika.
4. Suchą patelnię rozgrzej na średniej mocy palnika.
5. Wylej niewielką porcję masy (około 1 łyżki) na patelnię i rozterzyj silikonową szpatułką po powierzchni patelni.
6. Smaż na suchej patelni do momentu, aż tiul wyschnie i zacznie odchodzić od patelni.
Przepis na tiul jadalny z tiulem w proszku
1. Proszek z wodą i barwnikiem (opcjonalnie) blendować około 3 minut na jednolitę masę.
2. Niewielką ilość masy rozprowadź silikonową szpatułą na suchej patelni.
3. Smaż na średniej mocy palnika do momentu, aż tiul wyschnie i zacznie odchodzić od powierzchni patelni.
Jak przechowywać jadalny tiul?
Gotowy tiul możesz podzielić na mniejsze elementy. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym woreczku strunowym.
Tiul dobrze przechowuje się w lodówce, już na gotowym torcie. Nie zmienia kształtu, koloru ani swojej tekstury.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-jadalny-tiul |
Komentarze