Krem pistacjowy do tortu🎂, który dziś proponuję, to wyjątkowa alternatywa dla klasycznych przepisów, które często zawierają serek mascarpone. Zamiast niego wykorzystujemy żelatynę, która zapewnia idealną konsystencję i stabilność 👌🏼Dzięki niej krem pistacjowy zyskuje lekką, aksamitną teksturę, która idealnie sprawdzi się w wielu ciastach i deserach. Warto wykorzystać dobrej jakości pastę pistacjową 100%, aby uzyskać głęboki, intensywny smak 💚
Krem pistacjowy do tortu jest lekki i zachowuje swój kształt 🧁Można go wykorzystać na wiele sposobów: jako przełożenie do ciast, tortów, a także jako smarowidło do croissantów czy naleśników. Może stanowić również pyszny element dekoracyjny w połączeniu z owocami lub czekoladą. Jeśli szukasz oryginalnej alternatywy dla klasycznych smaków, ten krem pistacjowy będzie strzałem w dziesiątkę!
Tekst powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker i Bosch.
Krem pistacjowy do tortu
Lekki i stabilny krem pistacjowy do tortu bez mascarpone. Idealny do przełożenia między biszkoptami, a także jako dekoracja babeczek, nadzienie do tart, pączków i croissantów. Szybki i prosty w przygotowaniu krem pistacjowy należy schłodzić, a następnie ubić na pyszną, puszystą masę.
Podane proporcje wystarczą na około dwa przełożenia fi16 cm lub jedno przełożenie fi20 cm.
-
Krok 1
Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 2
W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem i ekstraktem z wanilii. Zdejmij z palnika.
-
Krok 3
Dodaj pastę pistacjową i zblenduj całość na jednolitą masę.
-
Krok 4
Przykryj krem folią w kontakcie i odstaw do lodówki na minimum 6-8 godzin (idealnie na całą noc).
-
Krok 5
Schłodzony krem przełóż do misy miksera i ubijaj około 2 minut na puszystą masę.
-
Krok 6
Krem pistacjowy jest od razu gotowy do użycia. Jeśli chcesz przełożyć nim tort lub udekorować babeczki, przełóż krem do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką (lub bez).
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-krem-pistacjowy-do-tortu |
Komentarze