1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić krem pistacjowy do tortu?

Jak zrobić krem pistacjowy do tortu?

Zaktualizowano:

Krem pistacjowy do tortu🎂, który dziś proponuję, to wyjątkowa alternatywa dla klasycznych przepisów, które często zawierają serek mascarpone. Zamiast niego wykorzystujemy żelatynę, która zapewnia idealną konsystencję i stabilność 👌🏼Dzięki niej krem pistacjowy zyskuje lekką, aksamitną teksturę, która idealnie sprawdzi się w wielu ciastach i deserach. Warto wykorzystać dobrej jakości pastę pistacjową 100%, aby uzyskać głęboki, intensywny smak 💚

Krem pistacjowy do tortu jest lekki i zachowuje swój kształt  🧁Można go wykorzystać na wiele sposobów: jako przełożenie do ciast, tortów, a także jako smarowidło do croissantów czy naleśników. Może stanowić również pyszny element dekoracyjny w połączeniu z owocami lub czekoladą. Jeśli szukasz oryginalnej alternatywy dla klasycznych smaków, ten krem pistacjowy będzie strzałem w dziesiątkę!

 

Tekst powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker i Bosch.

 

 


Krem pistacjowy do tortu

Lekki i stabilny krem pistacjowy do tortu bez mascarpone. Idealny do przełożenia między biszkoptami, a także jako dekoracja babeczek, nadzienie do tart, pączków i croissantów. Szybki i prosty w przygotowaniu krem pistacjowy należy schłodzić, a następnie ubić na pyszną, puszystą masę.

Podane proporcje wystarczą na około dwa przełożenia fi16 cm lub jedno przełożenie fi20 cm.

  • Krok 1

    Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.

  • Krok 2

    W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem i ekstraktem z wanilii. Zdejmij z palnika.

  • Krok 3

    Dodaj pastę pistacjową i zblenduj całość na jednolitą masę. 

  • Krok 4

    Przykryj krem folią w kontakcie i odstaw do lodówki na minimum 6-8 godzin (idealnie na całą noc).

  • Krok 5

    Schłodzony krem przełóż do misy miksera i ubijaj około 2 minut na puszystą masę. 

  • Krok 6

    Krem pistacjowy jest od razu gotowy do użycia. Jeśli chcesz przełożyć nim tort lub udekorować babeczki, przełóż krem do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką (lub bez). 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-krem-pistacjowy-do-tortu

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej