Tort dubajski na komunię


Ten tort na komunię to prawdziwa perełka – zarówno smakowo, jak i wizualnie. Łączy w sobie luksusowy dubajski smak: aksamitną pistację, głęboką czekoladę i chrupiące ciasto kataifi. Słodką całość przełamuje lekko kwaskowa żelka malinowa.To połączenie idealnie wpisuje się w uroczysty charakter Pierwszej Komunii👼🏼
Wisienką na torcie jest dekoracja z paseczków papieru waflowego. Możesz ją przygotować samodzielnie w domu, osiągając spektakularny efekt eleganckich, przestrzennych fal. Delikatna, lekka, a przy tym niezwykle efektowna – przyciąga wzrok i podkreśla wyjątkowość okazji ⛪
💡 Wskazówka organizacyjna: pracę nad tortem dubajskim na Komunię rozłóż na dwa dni. Dzień wcześniej przygotuj: biszkopty, ganache, malinową żelkę i dubajską chrupkę z ciasta kataifi. Dzięki temu elementy tortu będą gotowe, a Ty unikniesz stresu w dniu składania tortu i dekoracji 🕊️
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry callebaut oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt (2 sztuki):
-
Krok 1
Do przygotowania biszkoptów użyłam dwóch tortownic o średnicy 20 cm.
Możesz piec też biszkopty jeden po drugim. Wtedy podziel składniki na pół, żeby nie przygotowywać od razu porcji ciasta na dwie tortownice.
Biszkopty upiecz według tego przepisu.
-
Krok 2
Upieczone biszkopty wystudź. Następnie obkrój delikatnie boki i wyciągnij biszkopty z formy.
Biszkopty owiń folią spożywczą i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
Po tym czasie zetnij górę biszkoptu i podziel każdy biszkopt na 2 blaty.
Pistacjowe nasączenie:
-
Krok 3
Do garnka dodaj wszystkie składniki do nasączenia biszkoptu i zagotuj mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Chrupka dubajska:
-
Krok 4
Rozpuść białą czekoladę razem ze śmietanką.
Dodaj pastę pistacjową, sól oraz ciasto kataifi. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wyłóż folią rantową lub papierem do pieczenia.
Przełóż prażynkę do formy i dobrze dociśnij.
Przełóż do lodówki do schłodzenia.
Żelka malinowa:
-
Krok 6
Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 7
W rondelku zagotuj maliny z cukrem i sokiem z cytryny.
-
Krok 8
Całość zblenduj. Do jeszcze gorących malin dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Mus malinowy przelej do formy silikonowej o średnicy 18 cm. Żelkę odłóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Ganache czekoladowy:
-
Krok 9
Śmietankę podgrzej z czekoladą. Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Następnie przełóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
-
Krok 10
Dobrze schłodzony ganache ubij na średnich obrotach miksera i potem przełóż go do rękawa cukierniczego.
Krem pistacjowy:
-
Krok 11
Przygotuj krem pistacjowy z 1/2 porcji według tego przepisu.
Krem maślany:
-
Krok 12
Do garnka przełóż białą czekoladę i śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do całkowtego wystudzenia.
-
Krok 13
Do misy miksera z końcówką do ucierania przełóż miękkie masło.
-
Krok 14
Do masła dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ubijaj masę do momentu powstania gęstego kremu maślanego.
Składanie tortu:
-
Krok 15
Jeden biszkopt umieść w rancie cukierniczym. Blat nasącz i posmaruj cienką warstwą kremu pistacjowego. Ułóż na nim chrupkę. Przykryj ją warstwą kremu i nalóż drugi biszkopt.
-
Krok 16
Blat posmaruj cienką warstwą kremu, nasącz i ułóż na nim zamrożoną żelkę. Przykryj ją warstwą kremu i nałóż trzeci biszkopt.
-
Krok 17
Trzeci blat biszkoptu nasącz i za pomocą worka cukierniczego rozprowadź na nim równomiernie ganache czekoladowy. Delikatnie wyrównaj za pomocą szpatuły lub łyżki.
-
Krok 18
Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Krok 19
Schłodzony tort otynkuj kremem dwa razy: pierwsza, cienka warstwa "okruszkowa", a druga docelowa.
-
Krok 20
Z arkusza papieru waflowego wytnij paski na długość około 1 cm dłuższe niż wysokość tortu.
-
Krok 21
Powtykaj je ciasno obok siebie dookoła tortu.
Udekoruj suszonym kwiatami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-dubajski-na-komunie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze