1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort dubajski na komunię

Tort dubajski na komunię

Biały tort dubajski ozdobiony papierem waflowym i suszonymi kwiatami - przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ten tort na komunię to prawdziwa perełka – zarówno smakowo, jak i wizualnie. Łączy w sobie luksusowy dubajski smak: aksamitną pistację, głęboką czekoladę i chrupiące ciasto kataifi. Słodką całość przełamuje lekko kwaskowa żelka malinowa.To połączenie idealnie wpisuje się w uroczysty charakter Pierwszej Komunii👼🏼

Wisienką na torcie jest dekoracja z paseczków papieru waflowego. Możesz ją przygotować samodzielnie w domu, osiągając spektakularny efekt eleganckich, przestrzennych fal. Delikatna, lekka, a przy tym niezwykle efektowna – przyciąga wzrok i podkreśla wyjątkowość okazji ⛪

💡 Wskazówka organizacyjna: pracę nad tortem dubajskim na Komunię rozłóż na dwa dni. Dzień wcześniej przygotuj: biszkopty, ganache, malinową żelkę i dubajską chrupkę z ciasta kataifi. Dzięki temu elementy tortu będą gotowe, a Ty  unikniesz stresu w dniu składania tortu i dekoracji 🕊️

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry callebaut oraz Mąka Polka.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt (2 sztuki):

  • Krok 1

    Do przygotowania biszkoptów użyłam dwóch tortownic o średnicy 20 cm.

    Możesz piec też biszkopty jeden po drugim. Wtedy podziel składniki na pół, żeby nie przygotowywać od razu porcji ciasta na dwie tortownice.

    Biszkopty upiecz według tego przepisu.

    Na blacie opakowanie mąki, obok w miseczce żołtka, mąka, woda oraz przygotowana tortownica.
  • Krok 2

    Upieczone biszkopty wystudź. Następnie obkrój delikatnie boki i wyciągnij biszkopty z formy.

    Biszkopty owiń folią spożywczą i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.

    Po tym czasie zetnij górę biszkoptu i podziel każdy biszkopt na 2 blaty.

    Dwa biszkopty na kratce do studzenia.

Pistacjowe nasączenie:

  • Krok 3

    Do garnka dodaj wszystkie składniki do nasączenia biszkoptu i zagotuj mieszając. Odstaw do wystudzenia.

    Zagotowane pistacjowe nasączeniu w garnku.

Chrupka dubajska:

  • Krok 4

    Rozpuść białą czekoladę razem ze śmietanką.

    Dodaj pastę pistacjową, sól oraz ciasto kataifi. Dokładnie wymieszaj.

    Na blacie kuchennym opakowanie białej czekolady. W miseczkach pasta pistacjowa, czekolada ze śmietanką, prażynka z ciasta kataifi oraz sól.
  • Krok 5

    Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wyłóż folią rantową lub papierem do pieczenia.

    Przełóż prażynkę do formy i dobrze dociśnij.

    Przełóż do lodówki do schłodzenia.

    Prażynka dubajska w formie.

Żelka malinowa:

  • Krok 6

    Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.

    Na blacie żelatyna Dr. Oetker
  • Krok 7

    W rondelku zagotuj maliny z cukrem i sokiem z cytryny.

    Maliny i cukier w garnku.
  • Krok 8

    Całość zblenduj. Do jeszcze gorących malin dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.

    Mus malinowy przelej do formy silikonowej o średnicy 18 cm. Żelkę odłóż do lodówki do całkowitego stężenia.

    Na blacie kuchennym forma silikonowa, żelatyna napęczniała w miseczce oraz zagotowane maliny z cukrem.

Ganache czekoladowy:

  • Krok 9

    Śmietankę podgrzej z czekoladą. Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Następnie przełóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Opakowanie czekolady oraz garnek ze śmietanką i czekoladą.
  • Krok 10

    Dobrze schłodzony ganache ubij na średnich obrotach miksera i potem przełóż go do rękawa cukierniczego.

    Ganache przełożony do rękawa cukierniczego.

Krem pistacjowy:

Krem maślany:

  • Krok 12

    Do garnka przełóż białą czekoladę i śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do całkowtego wystudzenia.

    Masło w misie.
  • Krok 13

    Do misy miksera z końcówką do ucierania przełóż miękkie masło.

    Ubijanie masła w mikserze.
  • Krok 14

    Do masła dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ubijaj masę do momentu powstania gęstego kremu maślanego.

    Masa z białą czekolada.

Składanie tortu:

  • Krok 15

    Jeden biszkopt umieść w rancie cukierniczym. Blat nasącz i posmaruj cienką warstwą kremu pistacjowego. Ułóż na nim chrupkę. Przykryj ją warstwą kremu i nalóż drugi biszkopt.

    Składanie tortu na komunię.
  • Krok 16

    Blat posmaruj cienką warstwą kremu, nasącz i ułóż na nim zamrożoną żelkę. Przykryj ją warstwą kremu i nałóż trzeci biszkopt.

    Blat nasączony cienką warstwą kremu. Obok żelka i krem pistacjowy w rękawie.
  • Krok 17

    Trzeci blat biszkoptu nasącz i za pomocą worka cukierniczego rozprowadź na nim równomiernie ganache czekoladowy. Delikatnie wyrównaj za pomocą szpatuły lub łyżki. 

    Tort nasączony.  Obok ganache w rękawie cukierniczym.
  • Krok 18

    Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

    Złożony tort.
  • Krok 19

    Schłodzony tort otynkuj kremem dwa razy: pierwsza, cienka warstwa "okruszkowa", a druga docelowa.

    Otynkowany tort komunijny.
  • Krok 20

    Z arkusza papieru waflowego wytnij paski na długość około 1 cm dłuższe niż wysokość tortu.

    Paseczki arkuszu papierowego.
  • Krok 21

    Powtykaj je ciasno obok siebie dookoła tortu.

    Udekoruj suszonym kwiatami.

    Udekorowany tort na komunię.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-dubajski-na-komunie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej