1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto marchewkowe piernikowe z kremem i dekoracją z marchewki

Ciasto marchewkowe piernikowe z kremem i dekoracją z marchewki

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zjawiskowe ciasto marchewkowe z kremem! Naturalna dekoracja z marchewki zachwyca, a dodatek przyprawy do piernika sprawia, że to ciasto idealnie nadaje się na świąteczny stół. Jest pyszne, wilgotne i wyjątkowo wysokie. Konieczne wykorzystaj ten sprawdzony przepis :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi formy wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

  • Krok 2

    Jajka, cukier i cukier wanilinowy utrzyj, do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Do masy jajecznej dodaj olej i marchewkę. Składniki miksuj na jednolitą masę.

  • Krok 4

    Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej. Dodaj przyprawę korzenną i cynamon. Suche składniki stopniowo dodawaj do mokrych. Na koniec do masy dodaj żurawinę i pokrojone orzechy włoskie.

  • Krok 5

    Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C, piecz przez około 60-70 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Składniki miksuj, zaczynając od wolnych obrotów, do uzyskania jednolitego kremu.

  • Krok 7

    Krem rozłóż na wystudzonym piernikowym cieście marchewkowym i ozdób dekoracją z kandyzowanych marchewek.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej