1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką

Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką

zapiekany czekoladowy budyn ze sliwkami i kruszonka z listkiem miety
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapiekany czekoladowy budyń  ze śliwkami i kruszonką to szybki i prosty deser, który można przygotować bez względu na porę roku. Kremowy budyń o smaku czekoladowym w połączeniu z domową kruszonką z mąki pełnoziarnistej i pieczonymi owocami to składniki, które wspólnie komponują się w idealny zestaw. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły - chwilę po wyjęciu z piekarnika, ale zjadany na zimno też jest przepyszny!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa budyniowa:

  • Krok 1

    Do garnuszka przelej pół szklanki mleka, wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałą część zagotuj z masłem. Pod koniec wlej wymieszany budyń i ponownie zagotuj.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Budyń przelej na dno kokilek i przykryj go śliwkami.

Kruszonka:

  • Krok 3

    Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę.

  • Krok 4

    Kruszonką posyp obficie kokilki i wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut - do uzyskania złotego koloru kruszonki.

  • Krok 5

    Po upieczeniu odstaw na 5 - 10 minut do lekkiego przestudzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/zapiekany-czekoladowy-budyn-ze-sliwkami-i-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej