Desery

Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką

Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką

  • 00:40
  • 6
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:40
6
Łatwy

Zapiekany czekoladowy budyń  ze śliwkami i kruszonką to szybki i prosty deser, który można przygotować bez względu na porę roku. Kremowy budyń o smaku czekoladowym w połączeniu z domową kruszonką z mąki pełnoziarnistej i pieczonymi owocami to składniki, które wspólnie komponują się w idealny zestaw. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły - chwilę po wyjęciu z piekarnika, ale zjadany na zimno też jest przepyszny!

Składniki

Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 Budyń czekoladowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 250 g śliwek (użyłam mrożonych)
Kruszonka:
  • 120 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru kryształu
Wskazówki

Masa budyniowa:

Krok 1

Do garnuszka przelej pół szklanki mleka, wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałą część zagotuj z masłem. Pod koniec wlej wymieszany budyń i ponownie zagotuj.

Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Budyń przelej na dno kokilek i przykryj go śliwkami.

Kruszonka:

Krok 3

Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę.

Krok 4

Kruszonką posyp obficie kokilki i wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut - do uzyskania złotego koloru kruszonki.

Krok 5

Po upieczeniu odstaw na 5 - 10 minut do lekkiego przestudzenia.

Składniki
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 Budyń czekoladowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 250 g śliwek (użyłam mrożonych)
Kruszonka:
  • 120 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru kryształu
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
04:00
6
Łatwy
Sylwestrowy cydr
Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Średni
Ciasto clafoutis