Szukasz przepisu na idealny krem jagodowy do tortu, ciast i babeczek?🫐 Ten prosty, domowy krem z jagodami zachwyci Cię swoim kolorem, smakiem i konsystencją! Jest lekki, puszysty i pełen naturalnego owocowego aromatu. Doskonale sprawdzi się jako krem do przełożenia biszkoptu, dekoracji muffinek czy jako warstwa w deserach na zimno.
W tym przepisie wykorzystujemy świeże lub mrożone jagody, które nadają kremowi intensywny kolor i smak. Przygotujesz go na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. To krem, który nie tylko pięknie wygląda, ale też stabilnie trzyma formę, dlatego idealnie nadaje się do dekoracji tortów i deserów.
Jeśli marzysz o letnim kremie jagodowym, który zrobisz w kilka minut i który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Krem jagodowy
Proporcje z tego przepisu wystarczą na dwa przełożenia tortu o średnicy 16 cm. Krem wykładamy na biszkopt od razu po przygotowaniu i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, aby krem się ostatecznie ustabilizował.
-
Krok 1
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na około 20 minut.
W rondelku zagotuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny.
-
Krok 2
Jagody zblenduj, do gorących owoców dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia.
Całość odstaw do wystygnięcia.
-
Krok 3
W misie miksera ubij razem serek mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone, najlepiej 12 godzin w lodówce).
-
Krok 4
Pod koniec ubijania deliaktnie wmieszaj jagody szaptułką. Gotowym kremem przełóż biszkopt.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-jagodowy-do-tortu |
Komentarze