1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Napoje
  4. Kompot z jabłek

Kompot z jabłek

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kompot z jabłek to świetny dodatek do obiadu, deseru lub  każdego innego posiłku. Do przepisu, obok jabłek, wykorzystałam typowo jesienne przyprawy: goździki i imbir. Całość dopełnia cytryna i cukier ze skórką pomarańczową. Do kompotu użyłam kwaśnych jabłek - jest wtedy nieco bardziej wyrazisty. Muszę przyznać, że aromat goździków, cytryny, imbiru i jabłek, który unosi się w całym mieszkaniu podczas gotowania, jest po prostu boski. Dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Odmierz potrzebną ilość jabłek i dokładnie je umyj.

    jabłka na kompot
  • Krok 2

    Następnie obierz jabłka i pokrój w ósemki.

    obrane i pokrojone jabłka
  • Krok 3

    Do garnka przelej wodę. Przekrój cytrynę na pół i z jednej części wyciśnij sok, a drugą pokrój na półplastry.

    woda i sok z cytryny na kompot
  • Krok 4

    Sok i plastry cytryny, goździki, imbir, cukier trzcinowy i cukier ze skórką pomarańczową dodaj do wody.

    przyprawy do kompotu z jabłek
  • Krok 5

    Obrane jabłka przełóż do wody i zagotuj.

    jabłka z plastrami cytryny i przyprawami
  • Krok 6

    Kompot gotuj przez około 20-30 minut na średnim ogniu. Ugotowany kompot schłódź i podaj ze świeżymi listkami mięty.

    ugotowany kompot z jabłek

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej