1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Krem oreo do tortu

Krem oreo do tortu

krem oreo w miseczce
krem oreo w miseczce
Zaktualizowano:

Te kultowe już ciasteczka od lat królują wśród ulubionych słodyczy najmłodszych. Intensywnie kakaowe markizy przełożone słodkim, białym nadzieniem świetnie odnalazły się także w tortowym świecie. Krem oreo to jeden z najczęściej wybieranych smaków - jeśli więc czeka Cię przygotowanie tortu, a znudziły Ci się już klasyczne śmietankowe kremy, to coś w sam raz dla Ciebie!

Krem oreo na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone wyczarujesz w zaledwie kilka minut! Wystarczy ubić te dwa składniki na sztywny krem i dodać pokuszone ciasteczka. Do mojej wersji kremu oreo dodaję markizy pokruszone na niewielkie kawałki - dzięki temu krem po wymieszaniu nie jest szary, a w przekroju całego ciasta dobrze widać kawałki ciastek.


Krem oreo do tortu

  • Krok 1

    W misie miksera umieść schłodzone śmietankę i serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijaj na średnich obrotach przez kilka minut, do uzyskania sztywnego kremu.

  • Krok 2

    Ciasteczka oreo pokrusz na mniejsze kawałki (możesz je także w całości zblendować lub zmielić w malakserze na drobny pył). Dodaj do ubitego kremu i dokładnie wymieszaj szpatułą.

     


Krem oreo do tortu - o czym pamiętać?

1. Z podanych proporcji uzyskasz wystarczającą ilość kremu do 1 przełożenia tortu o średnicy 16 cm. 

2. Śmietanka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone (minimun 6 godzin w lodówce) i o tej samej temperaturze - w przeciwnym razie krem może się zwarzyć podczas ubijania.

3. Jeśli chcesz uzyskać gładki krem, bez większych kawałków ciasteczek - zmiksuj je w malakserze na drobny pył.

4. Krem oreo swoim smakiem świetnie łączy się z owocową frużeliną - idealnie pasują kwaskowate maliny lub truskawki.

5.Krem jest gotowy do przełożenia od razu po przygotowaniu. Najlepiej wykładać go na biszkopt za pomocą rękawa cukierniczego.

6. Krem możesz także wykorzystać do dekoracji babeczek - w tej sytuacji ciasteczka lepiej zblendować lub pokruszyć na bardzo małe kawałki, aby krem swobodnie przeszedł przez tylkę cukierniczą.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-oreo

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej