Babki i ciasta ucierane

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu

  • 01:30
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
01:30
12
Średni

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu to ciekawa odmiana klasycznego wypieku. Oryginalny i bardzo ciekawy sposób na odczarowanie tradycyjnego ciasta ze śliwkami. Dzięki pieczeniu „do góry nogami” owoce nie wpadają do ciasta i pięknie ozdabiają deser. Przygotowanie ciasta rozpoczynam od przygotowania śliwek w karmelu – dzięki temu nie tylko pięknie błyszczą, ale i cudownie smakują. Ciasto jest delikatne i puszyste. Wszystkie smaki idealnie się łączą, tworząc bardzo aromatyczny, przyjemny i ładny deser.

Składniki

Śliwki w karmelu:
  • 20 śliwek
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu migdałowego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 2 jajka
Wskazówki

Śliwki w karmelu:

Krok 1

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż je na dnie formy przekrojoną stroną do dołu.

Krok 2

Do garnka wsyp brązowy cukier i wodę. Gotuj przez kilka minut do momentu, aż cały cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje. Pod koniec gotowania dodaj masło. Tak przygotowanym syropem zalej śliwki i odstaw formę na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 4

Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do utartego masła, dodaj ekstrakt migdałowy i jajka. Mieszaj do połączenia składników.

Krok 5

Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto wyłóż na śliwki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.

Krok 6

Upieczone ciasto pozostaw na 10 minut w formie.

Krok 7

Po tym czasie odwróć ciasto do góry dnem na talerz (tak, aby śliwki znalazły się na górze) i zdejmij formę.

Składniki
Śliwki w karmelu:
  • 20 śliwek
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu migdałowego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 2 jajka
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
00:50
12
Średni
Babeczki z jagodami