Babki i ciasta ucierane

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu

  • 01:30
  • 12
  • Średni
01:30
12
Średni

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu to ciekawa odmiana klasycznego wypieku. Oryginalny i bardzo ciekawy sposób na odczarowanie tradycyjnego ciasta ze śliwkami. Dzięki pieczeniu „do góry nogami” owoce nie wpadają do ciasta i pięknie ozdabiają deser. Przygotowanie ciasta rozpoczynam od przygotowania śliwek w karmelu – dzięki temu nie tylko pięknie błyszczą, ale i cudownie smakują. Ciasto jest delikatne i puszyste. Wszystkie smaki idealnie się łączą, tworząc bardzo aromatyczny, przyjemny i ładny deser.

Składniki

Śliwki w karmelu:
  • 20 śliwek
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu migdałowego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 2 jajka
Składniki
Śliwki w karmelu:
  • 20 śliwek
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu migdałowego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 2 jajka
Zobacz ten przepis na ws.pl
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
01:00
14
Łatwy
Babka z majonezem
Wszystkiego słodkiego
01:00
16
Łatwy
Ciasto wiewiórka