1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu

odwrócone ciasto ze sliwkami w karmelu na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
odwrócone ciasto ze sliwkami w karmelu na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu to ciekawa odmiana klasycznego wypieku. Oryginalny i bardzo ciekawy sposób na odczarowanie tradycyjnego ciasta ze śliwkami. Dzięki pieczeniu „do góry nogami” owoce nie wpadają do ciasta i pięknie ozdabiają deser. Przygotowanie ciasta rozpoczynam od przygotowania śliwek w karmelu – dzięki temu nie tylko pięknie błyszczą, ale i cudownie smakują. Ciasto jest delikatne i puszyste. Wszystkie smaki idealnie się łączą, tworząc bardzo aromatyczny, przyjemny i ładny deser.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie śliwek w karmelu:

  • Krok 1

    Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż je na dnie formy przekrojoną stroną do dołu.

  • Krok 2

    Do garnka wsyp brązowy cukier i wodę. Gotuj przez kilka minut do momentu, aż cały cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje. Pod koniec gotowania dodaj masło. Tak przygotowanym syropem zalej śliwki i odstaw formę na czas przygotowania ciasta.

Przepis na odwrócone ciasto:

  • Krok 3

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Torty, serniki, szarlotki i inne pyszne ciasta przygotujesz w wysokiej jakości tortownicach dostępnych w naszym sklepie. Warto zaopatrzyć się w formy o różnych średnicach i wyczarować wspaniałe wypieki!

  • Krok 4

    Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do utartego masła, dodaj ekstrakt migdałowy i jajka. Mieszaj do połączenia składników.

  • Krok 5

    Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto wyłóż na śliwki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.

  • Krok 6

    Upieczone ciasto pozostaw na 10 minut w formie.

  • Krok 7

    Po tym czasie odwróć ciasto do góry dnem na talerz (tak, aby śliwki znalazły się na górze) i zdejmij formę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/odwrocone-ciasto-ze-sliwkami-w-karmelu

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej