1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami posypane płatkami migdałów na drewnianej tacy - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Ciastka francuskie z jabłkami posypane płatkami migdałów na drewnianej tacy - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Spróbuj naszego przepisu na pyszne ciastka francuskie ze świeżymi kawałkami jabłek i płatkami migdałów. 🍏Te kruche i aromatyczne ciasteczka są idealne na podwieczorek lub jako słodka przekąska na każdą okazję. Przygotowanie ich w domu jest łatwe i szybkie dzięki naszemu prostemu przepisowi!💁‍♀️

Krok po kroku📑 dowiedz się, jak szybko przygotować te wyjątkowe ciasteczka.

Ten przepis jest odpowiedni nawet dla początkujących w kuchni! Spróbuj już dziś!😋

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciastka francuskie z jabłkami:

  • Krok 1

    Zacznij od przygotowania jabłkowego nadzienia! 🍏

    Umyte i obrane ze skórki jabłka pokrój na małą kostkę i przełóż na patelnię. Dodaj sok z cytryny, cukry oraz cynamon. Wymieszaj.

    Na patelni pokrojone jabłka. Obok w miseczce cynamon, opakowanie cukru z wanilią oraz połówka cytryny.
  • Krok 2

    Podprażaj jabłka przez kilka minut, aż będę miękkie i zaczną się rozpadać. Odstaw je do wystudzenia.

    Podprażone jabłka na patelni.
  • Krok 3

    Arkusz ciasta francuskiego podziel na 12 równych części. U mnie jeden prostokąt miał wymiary 13 x 7cm. Natnij 6 z nich, tak jak na zdjęciu.

    Arkusz ciasta francuskiego podzielony na części.
  • Krok 4

    Na częściach, które nie są nacięte ułóż nadzienie z przestudzonych jabłek.

    Ułożone nadzienie z jabłek na kawałkach ciasta francuskiego.
  • Krok 5

    Ponacinanymi kawałkami przykryj części z nadzieniem. Po bokach dociśnij delikatnie widelcem.

    Wierzch każdego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

    Uwaga: jeżeli ciasto będzie ciężko odchodzić od papieru możesz włożyć je na kilka minut do lodówki. Po schłodzeniu powinno być lepiej.

    Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami przed pieczeniem na blasze.
  • Krok 6

    Dodaj jeszcze na wierzch płatki migdałów i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz ciastka przez 22-25 minut.

  • Krok 7

    Upieczone ciastka pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciastka-francuskie-z-jablkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej