1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i p贸艂francuskie
  4. Ciastka francuskie z jab艂kami

Ciastka francuskie z jab艂kami

Ciastka francuskie z jab艂kami posypane p艂atkami migda艂贸w na drewnianej tacy - Przepis Wszystkiego S艂odkiego
Ciastka francuskie z jab艂kami posypane p艂atkami migda艂贸w na drewnianej tacy - Przepis Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Spróbuj naszego przepisu na pyszne ciastka francuskie ze 艣wie偶ymi kawa艂kami jab艂ek i p艂atkami migda艂ów. 馃崗Te kruche i aromatyczne ciasteczka s膮 idealne na podwieczorek lub jako s艂odka przek膮ska na ka偶d膮 okazj臋. Przygotowanie ich w domu jest 艂atwe i szybkie dzi臋ki naszemu prostemu przepisowi!馃拋‍鈾锔

Krok po kroku馃搼 dowiedz si臋, jak szybko przygotowa膰 te wyj膮tkowe ciasteczka.

Ten przepis jest odpowiedni nawet dla pocz膮tkuj膮cych w kuchni! Spróbuj ju偶 dzi艣!馃構

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciastka francuskie z jab艂kami:

  • Krok 1

    Zacznij od przygotowania jab艂kowego nadzienia! 馃崗

    Umyte i obrane ze skórki jab艂ka pokrój na ma艂膮 kostk臋 i prze艂ó偶 na patelni臋. Dodaj sok z cytryny, cukry oraz cynamon. Wymieszaj.

    Na patelni pokrojone jab艂ka. Obok w miseczce cynamon, opakowanie cukru z wanili膮 oraz po艂贸wka cytryny.
  • Krok 2

    Podpra偶aj jab艂ka przez kilka minut, a偶 b臋d臋 mi臋kkie i zaczn膮 si臋 rozpada膰. Odstaw je do wystudzenia.

    Podpra偶one jab艂ka na patelni.
  • Krok 3

    Arkusz ciasta francuskiego podziel na 12 równych cz臋艣ci. U mnie jeden prostok膮t mia艂 wymiary 13 x 7cm. Natnij 6 z nich, tak jak na zdj臋ciu.

    Arkusz ciasta francuskiego podzielony na cz臋艣ci.
  • Krok 4

    Na cz臋艣ciach, które nie s膮 naci臋te u艂ó偶 nadzienie z przestudzonych jab艂ek.

    U艂o偶one nadzienie z jab艂ek na kawa艂kach ciasta francuskiego.
  • Krok 5

    Ponacinanymi kawa艂kami przykryj cz臋艣ci z nadzieniem. Po bokach doci艣nij delikatnie widelcem.

    Wierzch ka偶dego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

    Uwaga: je偶eli ciasto b臋dzie ci臋偶ko odchodzi膰 od papieru mo偶esz w艂o偶y膰 je na kilka minut do lodówki. Po sch艂odzeniu powinno by膰 lepiej.

    Ciastka z ciasta francuskiego z jab艂kami przed pieczeniem na blasze.
  • Krok 6

    Dodaj jeszcze na wierzch p艂atki migda艂ów i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz ciastka przez 22-25 minut.

  • Krok 7

    Upieczone ciastka pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciastka z ciasta francuskiego z jab艂kami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciastka-francuskie-z-jablkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej