Jeśli lubisz celebrować jesiennie i zimowe wieczory w towarzystwie gorącej herbaty, przygotuj herbaciane kule z izomaltu🍂 Genialna propozycja podania herbaty - aromatyczny susz zamknięty w przezroczystej kuli, która po zalaniu gorącą wodą uwalnia niepowatrzalny smak i aromat Twojej ulubionej mieszanki 🍵
Izomalt jest subsytutem cukru w postaci granulek, które pod wpływem temperatury zamieniają się w płynną postać, a po zastygnięciu zachowują się jak karmel. Herbaciane kule z izomaltu to świetny pomysł na ulubiony napój w nieco innym, oryginalnym wydaniu.
Materiał powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.
Herbaciane kule z izomaltu
Przygotuj: niewielki rondelek, formę silikonową z półkulami (moja forma ma otwory o średnicy około 2 cm) i łyżeczkę.
Pamiętaj, że izomalt rozpuszczamy do bardzo wysokiej temperatury - uważaj, aby podczas pracy nie poparzyć się.
Dodatkowo, izomalt bardzo szybko gęstnieje i zastyga. Musisz pracować z nim szybko i sprawnie. Jeśli zauważysz, że gęstnieje i trudno rozprowadzić go w formie, ponownie go podgrzej do płynnej postaci. Izomalt można ponownie przetapiać - jeśli półkule po zastygnięciu nie będą mieć pożądanego kształtu, wystarczy je rozpuścić i wylać od nowa.
-
Krok 1
Izomalt wsyp do garna i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Izomalt powinien stać się klarowny i płynny. Uważaj, żeby się nie spalił - nabierze żółtego odcienia.
-
Krok 2
Gorący izomalt od razu wylewaj łyżeczką w zagłębienia w formie. Wylewaj po mniej więcej połowę łyżeczki, rozprowadzając dokładnie izomalt po całej powierzchni wgłębienia.
Do każdej półkuli od razu wsyp suszoną mieszankę herbaty tak, aby przykleiła się do izomaltu zanim zastygnie. Każdą półkulę wypełniaj pojedynczo.
Drugą połowę formy pozostaw wypełnioną jedynie izomaltem.
-
Krok 3
Formę odłóż na przynajmniej 45 minut, do całkowitego zastygnięcia.
Gotowe półkule delikatnie wyjmuj z formy uważając, aby ich nie uszkodzić.
-
Krok 4
Na rozgrzanym spodzie garnka przytrzymaj półkulę przez 2-3 sekundy.
-
Krok 5
Następnie rozgrzaną półkulę sklej z drugą półkulą (1 wypełniona suszem, druga tylko izomaltem).
Gotowe półkule odłóż na bok, aby izomalt na złączeniu zastygł.
Gotowe kule herbaciane delikatnie umieść w szklance lub filiżance i zalej gorącą wodą. Izomalt rozpuści się uwalniając mieszankę herbaty.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/kule-herbaciane-z-izomaltu |
Komentarze