Nie masz pomysłu jak ożywić smak swoich tortów? 🎂A może oczarowały Cię modne, kolorowe monoporcje, które chętnie przygotujesz samodzielnie? W obu przypadkach przyda Ci się wiedza, jak przygotować owocową żelkę na pektynie NH.
Do żelki owocowej na pektynie możesz wykorzystać dowolne owoce. Mango świetnie komponuje się z musem malinowym czy truskawkowym🍓, a także kremem waniliowym lub z dodatkiem białej czekolady. Intensywnie żółty kolor 💛pięknie prezentuje się w przekroju ciasta czy deseru, a orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz kremów 🥭🥭🥭
Wypróbuj przepis na żelkę mango z użyciem pektyny i oczaruj wszystkich swoimi słodkościami!😍
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.
Czym jest pektyna NH?
Pektyna NH to spożywczy zagęstnik i stabilizator naturalnego, roślinnego pochodzenia - pozyskiwana jest z jabłek i owoców cytrusowych. Dzięki swoim właściwościom chętnie wykorzystywana jest przy produkcji dżemów czy galaretek. Świetnie sprawdza się przy użyciu owoców o dużej zawartości kwasu.
W cukierniczym świecie zyskuje coraz większą popularność, zastępując żelatynę. Dzięki roślinnemu pochodzeniu świetnie sprawdzi się w wegetariańskich i wegańskich ciastach i deserach. Jednak coraz więcej klasycznych przepisów zakłada jej wykorzystanie - najczęściej do owocowych żelek, które chętnie dodajemy do tortów czy monoporcji. Żelka owocowa na pektynie NH ma o wiele przyjemniejszą konsystencję niż ta przygotowana z dodatkiem żelatyny - pozostaje gładka i elastyczna, ale jednocześnie miękka. Dodatkowo pektyna nie ma smaku ani zapachu, nie zmieniając tym samym walorów gotowego produktu z jej użyciem.
Pektyna nie traci swoich właściwości podczas gotowania, może więc być z powodzeniem wykorzystana do produktów, które wymagają pasteryzacji czy gotowania.
Należy pamiętać, że pektyna NH ostatecznie stabilizuje i wiąże produkt po upływie 24 godzin.
-
Pektyna NH od Food Colours
Pektynę NH, dzięki której wyczarujesz kolorowe, smaczne i stabilne żelki, dżemy czy galaretki znajdziesz w naszym sklepie na Allegro!
Żelka mango na pektynie NH
Do żelki owocowej możesz wykorzystać zarówno świeże owoce, jak i mrożone, a także gotową pulpę mango.
Żelkę mango użyjesz jako owocową wkładkę do monoporcji lub tortu - pamiętaj, że średnica żelki powinna być mniejsza niż średnica deseru czy tortu.
Żelka owocowa na pektynie NH dobrze radzi sobie w zmiennych temperaturach, poza lodówką pozostaje nadal stabilna.
W przepisie wykorzystałam pektynę NH od Food Colours. Pektynę w postaci proszku wystarczy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (około 60°C) i dodać do gorących owoców. Możesz także pektynę wymieszać z cukrem i taką mieszankę wymieszać z gorącymi owocami.
-
Krok 1
Pektynę NH wymieszaj z cukrem. Jeśli używasz mrożone lub świeże mango, zblenduj owoce na gładką masę. Dodaj sok z cytryny i zagotuj.
Jeśli wykorzystujesz gotową pulpę owocową, wystarczy ją zagotować.
Do gorących owoców dodaj pektynę z cukrem i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Masę przelej do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę i wypełnij owocami otwory w formie silikonowej*.
* Moja forma przeznaczona jest do żelki na monoporcje. Jeśli chcesz przygotować żelkę do tortu, użyć płaskiej formy o średnicy o 2 cm mniejszej niż biszkopt. Z tych proporcji przygotujesz żelkę o średnicy 16 cm.
-
Krok 3
Wypełnioną owocami formę przełóż do zamrażarki. Możesz ją schłodzić w lodówce przez kilka godzin, jednak zamrożoną żelkę łatwiej wyjąć w z formy, aby zachowała swój kształt.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/owocowa-zelka-na-pektynie-jak-ja-zrobic |
Komentarze