1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Serowe ciasto z jabłkami

Serowe ciasto z jabłkami

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Na weekend poleca się serowe ciasto z jabłkami. Oprócz jabłek, znajdziecie w niej krem budyniowy, dżem morelowy i płatki migdałowe. Nie jestem pewna, czy doczeka jutra ;-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto serowe:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. 

  • Krok 2

    Do miski wlej mleko, olej, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, mielony twaróg i żółtko. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej z proszkiem, a następnie wsyp połowę do zmiksowanej masy, wymieszaj i dodaj resztę wyrabiając na gładkie ciasto.

  • Krok 4

    Formę wyklej przygotowanym ciastem, podnosząc brzeg na wysokość około 4 cm.

Masa budyniowa:

  • Krok 1

    Połowę porcji mleka wlej do miski, wsyp budyń, mąkę kukurydzianą, cukier i dokładnie wymieszaj. Drugą połowę mleka zagotuj, odstaw z ognia, wlej mieszankę budyniową i ponownie postaw na palnik.

  • Krok 2

    Cały czas mieszając, zagotuj. Potem ponownie odstaw z ognia, dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj. Przykryj budyń folią spożywczą. 

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do budyniu i wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Nadzienie:

  • Krok 1

    Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na dość grube cząstki. 

  • Krok 2

    Budyń wyłóż na ciasto, równo rozsmaruj i ułóż na nim gęsto jabłka, posmaruj je dżemem morelowym.

  • Krok 3

    Na koniec całość posyp płatkami migdałów. Ciasto piekłam 50 minut w temperaturze 180°C.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej