Serowe ciasto z jabłkami
Na weekend poleca się serowe ciasto z jabłkami! 🍎 Oprócz jabłek znajdziesz w nim także krem budyniowy, dżem morelowy i płatki migdałowe. Ciasto jest tak pyszne, że nie jestem pewna, czy doczeka jutra. 😉 Sprawdź przepis i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta serowego z jabłkami:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
-
Może się przydać
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji jakości! :)
-
Krok 2
Do miski wlej mleko i olej, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, mielony twaróg i żółtko. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
-
Krok 3
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp połowę do masy serowej, wymieszaj i dodaj resztę mąki, wyrabiając na gładkie ciasto.
-
Krok 4
Formę wyklej przygotowanym ciastem, podnosząc brzeg na wysokość około 4 cm.
Masa budyniowa:
-
Krok 5
Połowę mleka wlej do miski, wsyp budyń, mąkę kukurydzianą i cukier, dokładnie wymieszaj. Drugą połowę mleka zagotuj, odstaw z ognia, wlej mieszankę budyniową i ponownie postaw na palnik.
-
Budyń smak śmietankowy Dr. Oetker
Budyń o smaku śmietankowym od Dr. Oetkera to smaczny pomysł na deser dla Twojej rodziny. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do placuszków, owsianki budyniowej czy sernika.
-
Krok 6
Cały czas mieszając, zagotuj. Potem ponownie odstaw z ognia, dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj. Przykryj budyń folią spożywczą.
-
Krok 7
Dwa białka ubij na sztywną pianę, dodaj do budyniu i wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Nadzienie do ciasta serowego:
-
Krok 8
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na dość grube cząstki.
-
Krok 9
Budyń wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Ułóż na nim gęsto jabłka i posmaruj je dżemem morelowym.
-
Krok 10
Na koniec ciasto posyp płatkami migdałów. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C.
Porada:
⭐ Sprawdź, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/serowe-ciasto-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze