1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Serowe ciasto z jabłkami

Serowe ciasto z jabłkami

serowe ciasto z jabłkami, kremem budyniowym, dżemem morelowym i płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
serowe ciasto z jabłkami, kremem budyniowym, dżemem morelowym i płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Na weekend poleca się serowe ciasto z jabłkami! 🍎 Oprócz jabłek znajdziesz w nim także krem budyniowy, dżem morelowy i płatki migdałowe. Ciasto jest tak pyszne, że nie jestem pewna, czy doczeka jutra. 😉 Sprawdź przepis i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta serowego z jabłkami:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. 

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji jakości! :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Do miski wlej mleko i olej, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, mielony twaróg i żółtko. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp połowę do masy serowej, wymieszaj i dodaj resztę mąki, wyrabiając na gładkie ciasto.

  • Krok 4

    Formę wyklej przygotowanym ciastem, podnosząc brzeg na wysokość około 4 cm.

Masa budyniowa:

  • Krok 5

    Połowę mleka wlej do miski, wsyp budyń, mąkę kukurydzianą i cukier, dokładnie wymieszaj. Drugą połowę mleka zagotuj, odstaw z ognia, wlej mieszankę budyniową i ponownie postaw na palnik.

  • Budyń smak śmietankowy Dr. Oetker

    Budyń o smaku śmietankowym od Dr. Oetkera to smaczny pomysł na deser dla Twojej rodziny. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do placuszków, owsianki budyniowej czy sernika.

    Budyń smak śmietankowy Dr. Oetker
  • Krok 6

    Cały czas mieszając, zagotuj. Potem ponownie odstaw z ognia, dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj. Przykryj budyń folią spożywczą. 

  • Krok 7

    Dwa białka ubij na sztywną pianę, dodaj do budyniu i wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Nadzienie do ciasta serowego:

  • Krok 8

    Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na dość grube cząstki. 

  • Krok 9

    Budyń wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Ułóż na nim gęsto jabłka i posmaruj je dżemem morelowym.

  • Krok 10

    Na koniec ciasto posyp płatkami migdałów. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/serowe-ciasto-z-jablkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej