1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab艂kami
  4. Szarlotka na kruchym cie艣cie z rozmarynem

Szarlotka na kruchym cie艣cie z rozmarynem

szarlotka na kruchym cie艣cie z rozmarynem, posypana cukrem pudrem
szarlotka na kruchym cie艣cie z rozmarynem, posypana cukrem pudrem
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szarlotka na kruchym, ma艣lanym spodzie 馃ェ to uniwersalny pomys艂 na szybki i prosty deser, który zasmakuje Twoim go艣ciom. Pasuje na ka偶d膮 okazj臋 i zawsze si臋 udaje, a ob艂臋dny zapach podczas pieczenia smakowicie wype艂ni ca艂y dom馃構

Jab艂kowe nadzienie z dodatkiem cynamonu i wanilii to znane i klasyczne po艂膮czenie, ale tym razem postaw na odrobin臋 kulinarnej nowoczesno艣ci i do pra偶onych jab艂ek dorzu膰 ga艂膮zk臋 艣wie偶ego rozmarynu. Dodatek 艣wie偶ych zió艂 doda zaskakuj膮cy aromat i 艣wietnie podkr臋ci smak jab艂ek馃崕馃崕

Szarlotka na kruchym cie艣cie z rozmarynem swój niepowtarzalny smak zawdzi臋cza wyj膮tkowym przyprawom - dodaj dobrej jako艣ci mielony cynamon , który nada ciastu s艂odko- korzenny aromat. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na szarlotk臋 z rozmarynem:

  • Krok 1

    M膮k臋 przesiej do miski. Dodaj pokrojone, sch艂odzone mas艂o, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz jajka.

    w misie miksera m膮ka, obok miseczka z zimnym mas艂em, jajka, cukier puder i ekstrakt waniliowy
  • Krok 2

    Zagnie膰 ciasto do po艂膮czenia sk艂adników, a nast臋pnie podziel ciasto na 2 cz臋艣ci.

    zagniecione kruche ciasto podzielone na dwie cz臋艣ci
  • Krok 3

    Po艂ow膮 porcji ciasta wy艂ó偶 dno tortownicy i odstaw do sch艂odzenia na minimum 30 minut. Drug膮 porcj臋 ciasta w艂ó偶 do zamra偶arki. Sch艂odzony spód wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez oko艂o 20 minut, do zrumienienia ciasta.

    tortownica wy艂o偶ona kruchym ciastem

Nadzienie do szarlotki:

  • Krok 4

    Jab艂ka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Nast臋pnie pokrój jab艂ka w kostk臋 i skrop sokiem z cytryny. W garnku podpra偶 jab艂ka z cukrem, rozmarynem i cynamonem przez oko艂o 10 minut.

    w garnku pra偶one jab艂ka z cynamonem i rozmarynem
  • Krok 5

    Jab艂ka wy艂ó偶 na podpieczony spód.

    podpieczony kruchy sp贸d do szarlotki
  • Krok 6

    Sch艂odzone w zamra偶arce ciasto zetrzyj na tarce na warstw臋 jab艂ek.

    pra偶one jab艂ka wy艂o偶one na kruchy sp贸d
  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez oko艂o 45 minut. Nast臋pnie pozostaw ciasto do ca艂kowitego wystudzenia.

    upieczona szarlotka na kruchym cie艣cie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-rozmarynem

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej