Szarlotka na kruchym cie艣cie z rozmarynem
Szarlotka na kruchym, ma艣lanym spodzie 馃ェ to uniwersalny pomys艂 na szybki i prosty deser, który zasmakuje Twoim go艣ciom. Pasuje na ka偶d膮 okazj臋 i zawsze si臋 udaje, a ob艂臋dny zapach podczas pieczenia smakowicie wype艂ni ca艂y dom馃構
Jab艂kowe nadzienie z dodatkiem cynamonu i wanilii to znane i klasyczne po艂膮czenie, ale tym razem postaw na odrobin臋 kulinarnej nowoczesno艣ci i do pra偶onych jab艂ek dorzu膰 ga艂膮zk臋 艣wie偶ego rozmarynu. Dodatek 艣wie偶ych zió艂 doda zaskakuj膮cy aromat i 艣wietnie podkr臋ci smak jab艂ek馃崕馃崕
Szarlotka na kruchym cie艣cie z rozmarynem swój niepowtarzalny smak zawdzi臋cza wyj膮tkowym przyprawom - dodaj dobrej jako艣ci mielony cynamon , który nada ciastu s艂odko- korzenny aromat.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na szarlotk臋 z rozmarynem:
-
Krok 1
M膮k臋 przesiej do miski. Dodaj pokrojone, sch艂odzone mas艂o, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz jajka.
-
Krok 2
Zagnie膰 ciasto do po艂膮czenia sk艂adników, a nast臋pnie podziel ciasto na 2 cz臋艣ci.
-
Krok 3
Po艂ow膮 porcji ciasta wy艂ó偶 dno tortownicy i odstaw do sch艂odzenia na minimum 30 minut. Drug膮 porcj臋 ciasta w艂ó偶 do zamra偶arki. Sch艂odzony spód wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez oko艂o 20 minut, do zrumienienia ciasta.
Nadzienie do szarlotki:
-
Krok 4
Jab艂ka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Nast臋pnie pokrój jab艂ka w kostk臋 i skrop sokiem z cytryny. W garnku podpra偶 jab艂ka z cukrem, rozmarynem i cynamonem przez oko艂o 10 minut.
-
Krok 5
Jab艂ka wy艂ó偶 na podpieczony spód.
-
Krok 6
Sch艂odzone w zamra偶arce ciasto zetrzyj na tarce na warstw臋 jab艂ek.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez oko艂o 45 minut. Nast臋pnie pozostaw ciasto do ca艂kowitego wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-rozmarynem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze