Szarlotka na kruchym cieście z rozmarynem



Szarlotka na kruchym, maślanym spodzie 🥧 to uniwersalny pomysł na szybki i prosty deser, który zasmakuje Twoim gościom. Pasuje na każdą okazję i zawsze się udaje, a obłędny zapach podczas pieczenia smakowicie wypełni cały dom😋
Jabłkowe nadzienie z dodatkiem cynamonu i wanilii to znane i klasyczne połączenie, ale tym razem postaw na odrobinę kulinarnej nowoczesności i do prażonych jabłek dorzuć gałązkę świeżego rozmarynu. Dodatek świeżych ziół doda zaskakujący aromat i świetnie podkręci smak jabłek🍎🍎
Szarlotka na kruchym cieście z rozmarynem swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyjątkowym przyprawom - dodaj dobrej jakości mielony cynamon , który nada ciastu słodko- korzenny aromat.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na szarlotkę z rozmarynem:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone, schłodzone masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz jajka.
-
Krok 2
Zagnieć ciasto do połączenia składników, a następnie podziel ciasto na 2 części.
-
Krok 3
Połową porcji ciasta wyłóż dno tortownicy i odstaw do schłodzenia na minimum 30 minut. Drugą porcję ciasta włóż do zamrażarki. Schłodzony spód wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, do zrumienienia ciasta.
Nadzienie do szarlotki:
-
Krok 4
Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny. W garnku podpraż jabłka z cukrem, rozmarynem i cynamonem przez około 10 minut.
-
Krok 5
Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
-
Krok 6
Schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Następnie pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-rozmarynem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze