1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka na kruchym cieście z rozmarynem

Szarlotka na kruchym cieście z rozmarynem

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szarlotka na kruchym, maślanym spodzie 🥧 to uniwersalny pomysł na szybki i prosty deser, który zasmakuje Twoim gościom. Pasuje na każdą okazję i zawsze się udaje, a obłędny zapach podczas pieczenia smakowicie wypełni cały dom😋

Jabłkowe nadzienie z dodatkiem cynamonu i wanilii to znane i klasyczne połączenie, ale tym razem postaw na odrobinę kulinarnej nowoczesności i do prażonych jabłek dorzuć gałązkę świeżego rozmarynu. Dodatek świeżych ziół doda zaskakujący aromat i świetnie podkręci smak jabłek🍎🍎

Szarlotka na kruchym cieście z rozmarynem swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyjątkowym przyprawom - wypróbuj cynamon mielony z Indonezji od Dr. Oetkera, który nada ciastu słodko- korzenny aromat. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na szarlotkę z rozmarynem:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone, schłodzone masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz jajka.

    w misie miksera mąka, obok miseczka z zimnym masłem, jajka, cukier puder i ekstrakt waniliowy
  • Krok 2

    Zagnieć ciasto do połączenia składników, a następnie podziel ciasto na 2 części.

    zagniecione kruche ciasto podzielone na dwie części
  • Krok 3

    Połową porcji ciasta wyłóż dno tortownicy i odstaw do schłodzenia na minimum 30 minut. Drugą porcję ciasta włóż do zamrażarki. Schłodzony spód wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, do zrumienienia ciasta.

    tortownica wyłożona kruchym ciastem
  • Masło Klasyczne Lurpak®

    Niezastąpione przy wypiekach Masło Klasyczne Lurpak® doskonale podkreśli smak Twoich ulubionych przepisów. Masło powstaje ze świeżej śmietanki, dzięki czemu zachwyca subtelnością i idealnie komponuje się ze słodyczą ciast, tortów i drobnych wypieków.

Nadzienie do szarlotki:

  • Krok 4

    Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny. W garnku podpraż jabłka z cukrem, rozmarynem i cynamonem przez około 10 minut.

    w garnku prażone jabłka z cynamonem i rozmarynem
  • Krok 5

    Jabłka wyłóż na podpieczony spód.

    podpieczony kruchy spód do szarlotki
  • Krok 6

    Schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek.

    prażone jabłka wyłożone na kruchy spód
  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Następnie pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

    upieczona szarlotka na kruchym cieście
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-rozmarynem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej