Wyjątkowa noc coraz bliżej!🕺💃 Jeśli szykujecie się na domówkę w gronie znajomych, rodziny i przyjaciół, na sylwestrowym stole nie może zabraknąć wystrzałowych słodkości!
Prawdziwa gratka dla wielbicieli czekoladowych smaków - urocze, wilgotne mini donuty brownie. Jak nadać im wyjątkowy, szampański charakter? Udekoruj je na... złoto!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.
Złote dekoracje na Twoich wypiekach
Jeśli marzą Ci się słodkości w złocie i brokacie - nie ma rzeczy niemożliwych! Wystarczy wykorzystać produkty, które sprawdzą się do przygotowania jadalnych dekoracji.
Złoty barwnik w proszku możesz stosować na dwa sposoby - na sucho, jako błyszczący pyłek lub na mokro: po zmieszaniu z kilkoma kroplami spirytusu zamieni się w jadalną złotą farbkę, która rozświetli Twoje wypieki.
Do błyszczącej dekoracji możesz wykorzystać też złoty pyłek w sprayu - za sprawą kilku ruchów pompką słodycze pokryją się brokatową, błyszczącą mgiełką.
Sylwestrowe donuty downie - przepis
Donuty brownie możesz przygotować w klasycznej formie na donuty lub wersji mini, o średnicy około 4 cm. Idealne na sylwestrowego gryza!
Z przepisu otrzymasz około 30 mini donutów.
-
Krok 1
Piekarnik nastaw na 150°C (tryb góra - dół).
W rondelku, na średniej mocy palnika, rozpuść masło z czekoladą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
-
Krok 2
Do masy czekoladowej dodaj jajka i wymieszaj całość.
-
Krok 3
Dodaj pozostałe składniki: mąkę pszenną i migdałową, cukier puder oraz zwykły cukier. Krótko wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 4
Masę na brownie przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę. Otwory w formie na donuty wypełnij masą do 2/3 wysokośći.
-
Krok 5
Donuty brownie piecz 15-17 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia i delikatnie wyjmij upieczone donuty z formy.
-
Krok 6
Czekoladę rozpuść z olejem i wymieszaj (w kąpieli wodnej lub interwałami w mikrofali, uważając, aby jej nie przypalić). Zamaczaj donuty w rozpuszczonej czekoladzie i układaj na kratce* do studzenia wypieków.
*Pod kratkę podłóż arkusz papieru do pieczenia, aby zebrać nadmiar czekolady.
-
Krok 7
Złoty barwnik w proszku rozpuść w niewielkiej ilości alkoholu (wystarczy kilka-kilkanaście kropli). Pędzelkiem pomaluj zastygłą czekoladę lub nakrop delikatnie donuty, strząsając na nie nadmiar barwnika.
Udekoruj donuty złotym pyłkiem w sprayu. Jeśli została Ci czekolada z polewy, przełóż ją do rękawa cukierniczego i odetnij minimalnie końcówkę. Szybkim ruchem zrób czekoladowe linie na słodyczach.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/sylwestrowe-donuty-brownie |
Komentarze