1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Zamszowane monoporcje na Wielkanoc

Zamszowane monoporcje na Wielkanoc

monoporcja zamszowana żółta na czarnym ciasteczku kruchym
monoporcja zamszowana żółta na czarnym ciasteczku kruchym
Zaktualizowano:

Żółciutkie jak dopiero co wykluty kurczaczek, intensywnie owocowe w smaku i - jak się okazuje - całkiem proste do przygotowania!🐥🐥🐥Kluczem jest tutaj plan przygotowania - podziel pracę na 2-3 dni, a monoporcja okaże się całkiem łatwym deserem 😉

Zamszowane monoporcje na Wielkanoc wprowadzą na Twój świąteczny stół powiew wiosny🌼Orzeźwiająca żelka mango otulona malinowym musem, z dodatkiem cytrynowego biszkoptu. Całość podana na kruchym, kakaowym ciasteczku i udekorowana intensywnie żółtym jadalnym zamszem. Zobacz, jak przygotować ten wyjątkowy deser krok po kroku!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.


Jak zrobić żelkę mango?

Do żelki mango wykorzystałam formę silikonową z otworami o średnicy 2,5 cm. Żelki możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej.

  • Krok 1

    Zblenduj mango i sok z cytryny na gładkie puree. Pektynę wymieszaj z cukrem - dzięki temu nie będzie się grudkować po dodaniu do owoców.

  • Krok 2

    Puree z mango podgrzej do około 60°C. Dodaj pektynę wymieszaną z cukrem i gotuj przez 2-3 minuty. 

  • Krok 3

    Puree z mango przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij otwory w formie silikonowej. Średnica powinna być o około połowę mniejsza niż forma na monoporcję. Odstaw do zamrażarki.


Ciasteczko kakaowe na spód monoporcji:

Ciasteczko pod monoporcję powinno być nieco większe od samego deseru. Możesz wykrawać kółka lub inny kształt - ja wykorzystałam foremkę do tartaletki o średnicy 10 cm.

Ciasteczka możesz upiec 1-2 dni przed składaniem monoporcji i przechowywać szczelnie zamknięte.

  • Krok 1

    W misie miksera umieść mąkę, cukier, sól i migdały. Wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć na kruszonkę - tylko do połączenia składników. Dodaj jajko, ponownie wyrób ciasto i odstaw do lodówki na godzinę.

    Ciasto rozwałkuj cienko między arkuszami papieru do pieczenia, wytnij kółka lub kwiatki o średnicy około 2 cm większej niż forma monoporcji. Piecz około 20 minut w 170°C, wystudź.


Biszkopt cytrynowy

Masa na biszkopt jest dość gęsta - wyłóż ją na blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika, matę silikonową lub formę o wymiarach 23 cm x 28 cm. Biszkopt poiwnien mieć około 1-1,5 cm wysokości.

 

  • Krok 1

    Jajka ubij z cukrem i miodem na puszystą masę. W rondelku rozpuść masło z mlekiem i sokiem oraz skórką z cytryny. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    Do ubitych jajek dodaj suche składniki, wymieszaj, wlej masło z mlekiem i wymieszaj delikatnie do połączenia. Ciasto wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz w 200°C około 10 minut. Przestudź, wytnij kółeczka.


Mus malinowy do monoporcji

  • Krok 1

    Maliny zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny, lekko przestudź. 

    Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Śmietankę podgrzej, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Zalej czekoladę i zblenduj na gładką masę. Dodaj maliny i ponownie zblenduj.


Jak złożyć monoporcję?

Monoporcje składam w formie silikonowej z otworami o średnicy 8 cm. Z podanych proporcji otrzymasz 7-8 deserów. 

  • Krok 1

    Formę silikonową połóż na blaszce do pieczenia lub formie - dzieki temu podczas przenoszenia mus nie wyleje się. Formy silikonowe wylej musem malinowym do około 3/4 wysokości. 

  • Krok 2

    W każdą porcję delikatnie wciśnij zamrożoną żelkę mango.

  • Krok 3

    Na górze ułóż biszkopty cytrynowe, lekko dociśnij, aby nie wystawały ponad formę. Otwory na monoporcje zupełnij musem malinowym jeśli nie są całkowicie wypełniowe. Wyrównaj je szpatułką cukierniczą, zbierając nadmiar musu, który może wypłynąć. Wstaw do zamrażarki na 8-12 godzin.

  • Krok 4

    Wąskie, długie naczynie wypełnij gorącą wodą. Zanurz w wodzie puszkę z zamszem i odczekaj około 10 minut. 

    Zamsz w sprayu od Food Colours znajdziesz w naszym sklepie na Allegro - kliknij ➡️ZAMSZ W SPRAY'U⬅️

  • Krok 5

    Zamrożone monoporcje od razu wykładaj na kratkę do studzenia wypieków, pod spód podłóż papier do pieczenia, żeby zabezpieczyć blat. Zamsz w sprayu mocno potrząśnij i trzymając puszkę z odległości 20-25 cm. 

     

  • Krok 6

    Monoporcje ułóż na ciasteczkach kakaowych, udekoruj drobnymi kwiatkami, np. rumiankiem. Odstaw do lodówki.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/zamszowane-monoporcje-na-wielkanoc

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej