1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Chocostick- gorąca czekolada na patyku z dodatkami

Chocostick- gorąca czekolada na patyku z dodatkami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.67/5 3 oceny

Czekolada niejedno ma imię i w każdej konsystencji smakuje niebiańsko! Jeśli marzysz o przygotowaniu domowej gorącej czekolady na patyku to dobrze trafiłeś! Warto abyś na wstępie wyposażył się w odpowiedni sprzęt. Nie obędzie się bez foremek do lodu (najlepiej takich z silikonowym dnem). W każdej z pralinek umieść patyczek (taki jak do lodów będzie w sam raz) oraz udekoruj, wykorzystując cynamon, chili, cukrowe dekoracje (ahh... jeszcze więcej słodyczy 😍) czy mini pianki Marshmallows. Jeszcze tylko pół godziny w lodówce i voila! ☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańska czekolada na gorąco:

  • Krok 1

    Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do miseczki i dodaj cukier. Podgrzewaj w mikrofalówce na małej mocy, do rozpuszczenia czekolady. Możesz też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

    W miseczce czkeolada, ciemne kakao Dr. Oetker oraz cukier trzcinowy.
  • Krok 2

    Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z kakao i przełóż do foremek na lód.

    Rozpuszczona masa czekoladowa przełożona do foremek.
  • Krok 3

    Wierzch obsyp cynamonem i pokruszoną laską cukrową. Po kilku minutach, gdy masa zacznie gęstnieć powkładaj patyczki do lodów i wstaw masę do lodówki.

    Czekolada obsypana cynamonem i poruszoną laską cukrową.

Gorąca czekolada z chili:

  • Krok 1

    Mleczną czekoladę połam i przełóż do miseczki wraz z chili. Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy.

    Połamana mleczna czekolada z chili.
  • Krok 2

    Rozpuszczoną czekoladę z chili wymieszaj z kakao.

    W misce rozpuszczona czekolada mleczna z chili. Obok w miseczce kakao.
  • Krok 3

    Przełóż masę czekoladową do foremek. Dodatkowo posyp jeszcze chili i cukrowymi gwiazdkami. Po kilku minutach, gdy masa zacznie gęstnieć powkładaj patyczki do lodów i wstaw masę do lodówki.

    Przełożona masa czekoladowa do foremek. Obok w miseczce sproszkowane chili i cukrowe gwiazdki.

Czekolada na gorąco z piankami marshmallows:

  • Krok 1

    Czekoladę gorzką oraz mleczną połam i przełóż do miseczki. Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce podgrzewając czekoladę na małej mocy. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z kakao..

    Rozpuszczona czekolada gorzka z mleczną w miseczce. Obok kakao ciemne Dr. Oetker.
  • Krok 2

    Przełóż czekoladową masę do foremek. Obsyp mini piankami i dekoracjami cukrowymi. Po kilku minutach, gdy masa zacznie gęstnieć powkładaj patyczki do lodów i wstaw masę do lodówki.

    Masa czekoladowa w misce, Obok foremka oraz mini pianki marshmallows i dekoracje cukrowe Magia Świąt Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Tak przygotowaną gorącą czekoladę na patyku,  możesz włożyć w przezroczystą torebkę do pakowania i obwiązać wstążeczką. Drobny i pyszny prezent jest już gotowy! 💝

    czekolada na gorąco na patyku zapakowana jako prezent

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej