1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański omlet z tofu na słodko z gruszkami

Wegański omlet z tofu na słodko z gruszkami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.75/5 4 oceny

Słodka śniadaniowa klasyka w wegańskiej odsłonie? Prosty przepis na omlet z tofu i gruszkami skradnie Twoje serce! Jest nie tylko sycący, ale również pyszny!🍐

Wybierz naturalne tofu, o delikatnym smaku, które będzie bazą Twojego omletu. Dodatek ekstraktu waniliowego i cynamonu sprawi, że danie przyjemnie Cię rozgrzeje, a po całym domu będzie roznosił się przyjemny, ciepły aromat.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Omlet z tofu:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Tofu pokrusz i przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

    rozkruszone tofu, cynamon mielony Dr. Oetkera, cukier trzcinowy, napój migdałowy w miseczkach i ekstrakt waniliowy
  • Krok 2

    Do tofu dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, cukier trzcinowy i napój migdałowy. Dokładnie zblenduj. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

    rozkruszone tofu wymieszane z cynamonem, ekstraktem, cukrem i napojem migdałowym w miseczce, mąka z proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Połącz suche składniki z mokrymi.

    gotowa wymieszana masa w misce, rózga na blacie
  • Krok 4

    Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Następnie przelej do niej ciasto i wstaw omlet na 25 minut do rozgrzanego piekarnika.

    Uwaga: użyj takiej patelni, którą możesz wstawic do piekarnika :) Jeżeli takiej nie masz, możesz przelać ciasto do formy żaroodpornej.

    W czasie gdy omlet się piecze, przygotuj gruszki.

    olej kokosowy na patelni na płycie indukcyjnej firmy Bosch

Karmelizowane gruszki:

  • Krok 5

    Gruszki pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne.

    Pokrojone gruszki na drewnianej desce.
  • Krok 6

    Na małej patelni rozpuść 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Dodaj cukier trzcinowy i nie mieszając, rozpuść na patelni.

    Na patelni rozpuszczony olej kokosowy i Cukier królewski trzcinowy nierafinowany..
  • Krok 7

    Gdy cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy, dodaj pokrojone gruszki.

    Skarmelizowany cukier trzcinowy na patelni. Obok pokrojone w ósemki gruszki.
  • Krok 8

    Gotuj przez kilka minut, aż część soku z gruszek odparuje.

    Karmelizowanie gruszek na patelni. Obok upieczony wegański omlet.
  • Krok 9

    Na gorącym omlecie ułóż gruszki i polej karmelowym sosem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

    Gotowy wegański omlet na tofu. Podany z karmelizowanymi gruszkami i orzechami włoskimi.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej