1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. B
  4. Bajgle

Bajgle

bajgle z czarnym i białym sezamem

Bajgle

Bajgle to okrągłe żydowskie pieczywo z dziurką w środku. Beygls w języku jidysz oznacza „coś zgiętego”. Prawdopodobnie narodziły się w Krakowie około 1600 roku, gdzie tradycyjnie służyły jako prezent dla młodych mam. Dzięki żydowskiemu emigrantowi bajgle dotarły do Stanów Zjednoczonych i tam zyskały swą popularność. Obecnie pieczywo to wytwarza się z ciasta na biały chleb, z dodatkiem sezamu, czosnku, maku lub cebuli.

 

 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej