1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka piaskowa z jesiennym motywem

Babka piaskowa z jesiennym motywem

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Spodziewałam się miłych gości, więc przygotowałam ich ulubioną babkę piaskową. Goście byli pod ogromnym wrażeniem, kiedy w jej wnętrzu znaleźli jesienny motyw. Możecie ten pomysł wykorzystać, używając również innych motywów, w zależności od okazji. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 2

    Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, po czym wszystko zmiksuj na puszystą masę. 

  • Krok 3

    Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do masy. Dodałaj roztopione, wystudzone masło i ponownie wszystko zmiksuj na gładką masę.

  • Krok 4

    Ciasto podziel na dwie części. Do pierwszej dodaj cały barwnik żółty i połowę czerwonego, po czym dokładnie zmiksuj. Drugą połowę ciasta przykryj folią spożywczą, aby nie wysychało.

  • Krok 5

     Foremkę keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie wlej do niej zabarwioną część ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60 minut.

  • Krok 6

    Upieczone ciasto pozostaw w formie na około 10 minut, a następnie wyjmij je i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto pokrój na kromki o grubości foremki w kształcie dyni (możesz użyć również foremki w kształcie jabłka). Z każdej kromki wytnij dynię.

  • Krok 7

    Umyj foremkę po pieczeniu, ponownie posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Wszystkie wycięte dynie ułóż w rzędzie biegnącym przez środek keksówki, ściśle jedna przy drugiej, tak aby przy dłuższych bokach formy po obu stronach zostały małe odstępy. Pozostałą część ciasta jeszcze raz krótko zmiksuj, wyłóż łyżką do foremki aby wypełnić wolne przestrzenie i przykryć dynie, wyrównaj wierzch i wstaw do pieczenia na około 60 minut w temperaturze 180°C.

  • Krok 8

    Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do wystudzenia. Po wystygnięciu oprósz babkę cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej