1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Chutney

Chutney

chutney czyli sos do przyprawiania drobiu, mięsa, ryb i ryżu w szklanym naczyniu

Chutney

Chutney (czyt. czatnej) to pochodzący z Indii Wschodnich i Azji sos do przyprawiania drobiu, mięsa, ryb i ryżu. Chutney można przyrządzić na bazie owoców takich jak mango, melony, jabłka, brzoskwinie lub ananas. Warzywny chutney przygotowuje się najczęściej z pomidorów, słodkiej papryki, cebuli, dyni lub cukinii. Składnikami sosu oprócz nieprzetartego miąższu z owoców i/lub warzyw są imbir, chili, pieprz, rodzynki, ocet i cukier. Często dodaje się również cytrynę, czosnek, tamaryndowiec i grzyby. W zależności od kombinacji smakowych chutney może mieć słodki, kwaśny lub pikantny smak.

 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej