1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Croquembouche

Croquembouche

Croquembouche, kilka profiteroles wypełnionych kremem ułożonych w stożek

Croquembouche

Croquembouche (krokombusz) to deser składający się z profiteroles wypełnionych kremem (najczęściej crème patissiere), które ułożone są w stożek i połączone za pomocą karmelu. Dodatkowo jest dekorowany kwiatami, owocami lub czekoladą. Ptysiowa piramida może osiągać bardzo imponujące rozmiary. Bardzo często croquembouche podawany jest we Francji na ważne uroczystości, np. wesele czy chrzciny.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej