1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. N
  4. Nugat

Nugat

Trzy kawałki nugatu z orzechami pistacjowymi w środku.

Nugat

Nugat to masa zrobiona z cukru, miodu, ubitych białek i orzechów (najczęściej migdałów i pistacji). Często masą przekłada się cienkie wafle lub opłatki i kroi na prostokąty. W zależności od przepisu nugat może mieć konsystencję od miękkiej i ciągnącej, do twardej i kruchej. Możemy wyróżnić 3 rodzaje nugatu: biały (wykonany z syropu cukrowo-miodowego, piany z białek i orzechów), brązowy (przygotowany z syropu cukrowo-miodowego i orzechów), wiedeński (składający się z orzechów – najczęściej laskowych i kuwertury). Aby stworzyć biały nugat, najpierw należy przygotować syrop cukrowy, który następnie łączy się z miodem. Kolejnym krokiem jest połączenie syropu cukrowo-miodowego z ubitymi białkami, które ubija się jeszcze przez chwilę do otrzymania gęstej konsystencji. Na końcu dodaje się do masy orzechy, miesza i przekłada do dużej, płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nugat można wzbogacić o kakao, aromaty czy kandyzowane owoce.

 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej