Baloniki z żelatyny czyli gelatine bubbles to bardzo prosta dekoracja, która robi ogromne wrażenie!
Świetnie pasują do urodzinowych tortów i imprezowych wypieków. Można je zrobić dużo wcześniej – bez problemu wytrzymają do czasu dekorowania.
Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Baloniki nadmuchaj do rozmiarów mandarynki lub małego jabłka i szczelnie zawiąż (wetknij wykałaczkę w wiązanie tak aby go nie przebić).
-
Krok 2
Żelatynę wymieszaj z wodą w małym naczyniu i dodaj barwnik (2-3 krople), wymieszaj.
-
Krok 3
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Zdejmij pianę jeśli jest taka potrzeba. Zanurzaj i obtaczaj baloniki w żelatynie
-
Krok 4
Odłóż na kratkę lub wetknij w styropian. Najwygodniej obtaczać baloniki po chwili, gdy żelatyna minimalnie ostygnie, nie jest wówczas ani za rzadka ani zbyt gęsta.
-
Krok 5
Gotowe baloniki z żelatyny odłóż do wyschnięcia na około 24 godzin, po tym czasie przetnij i usuń gumowy balonik.
-
Krok 6
Ważne, aby nie zostawiać gumowych baloników na czas dłuższy niż ten, który jest potrzebny do wyschnięcia żelatyny, będą wówczas trudniejsze do usunięcia.
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/baloniki-z-zelatyny-czyli-gelatine-bubbles |
Komentarze