Baloniki z żelatyny czyli gelatine bubbles | Inspiracje

Baloniki z żelatyny czyli gelatine bubbles

Baloniki z żelatyny czyli gelatine bubbles

Opublikowano:

Baloniki z żelatyny czyli gelatine bubbles to bardzo prosta dekoracja, która robi ogromne wrażenie!
Świetnie pasują do urodzinowych tortów i imprezowych wypieków. Można je zrobić dużo wcześniej – bez problemu wytrzymają do czasu dekorowania.

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj

Składniki:
Do przygotowania baloników w jednym kolorze:
  • 4 łyżki Żelatyny Dr. Oetker
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 1 Barwnik spożywczy Dr. Oetker
Dodatkowo:
  • Ok. 10 sztuk małych baloników
Opcjonalnie:
  • Wykałaczki i kawałek styropianu (lub coś co utrzyma baloniki na czas wysychania) lub kratka do studzenia ciasta

Sposób przygotowania:

Krok 1

Baloniki nadmuchaj do rozmiarów mandarynki lub małego jabłka i szczelnie zawiąż (wetknij wykałaczkę w wiązanie tak aby go nie przebić).

Krok 2

Żelatynę wymieszaj z wodą w małym naczyniu i dodaj barwnik (2-3 krople), wymieszaj.

Krok 3

Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Zdejmij pianę jeśli jest taka potrzeba. Zanurzaj i obtaczaj baloniki w żelatynie

Krok 4

Odłóż na kratkę lub wetknij w styropian. Najwygodniej obtaczać baloniki po chwili, gdy żelatyna minimalnie ostygnie, nie jest wówczas ani za rzadka ani zbyt gęsta.

Krok 5

Gotowe baloniki z żelatyny odłóż do wyschnięcia na około 24 godzin, po tym czasie przetnij i usuń gumowy balonik.

Krok 6

Ważne, aby nie zostawiać gumowych baloników na czas dłuższy niż ten, który jest potrzebny do wyschnięcia żelatyny, będą wówczas trudniejsze do usunięcia.

Składniki:
Do przygotowania baloników w jednym kolorze:
  • 4 łyżki Żelatyny Dr. Oetker
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 1 Barwnik spożywczy Dr. Oetker
Dodatkowo:
  • Ok. 10 sztuk małych baloników
Opcjonalnie:
  • Wykałaczki i kawałek styropianu (lub coś co utrzyma baloniki na czas wysychania) lub kratka do studzenia ciasta
Zobacz nasze przepisy