1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort czekoladowo-śmietankowy dla dziecka

Tort czekoladowo-śmietankowy dla dziecka

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocen

Tort czekoladowo-śmietankowy dla dziecka to pyszne, klasyczne połączenie.
Wiem jak trudno trafić w upodobania smakowe najmłodszych i zwykle to co najprostsze okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Kakaowy biszkopt przełożyłam czekoladowo-śmietankowym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Cały efekt ciasta kryje się w jego dekoracji – Baloniki z żelatyny czyli gelatine bubbles! Najmłodsi je uwielbiają. :)
Polecam wykonać tort np. na zbliżający się Dzień Dziecka – jestem pewna, że dzieci będą zachwycone!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dekoracja:

  • Krok 1

    Baloniki nadmuchaj do rozmiarów mandarynki lub małego jabłka i szczelnie zawiąż (wetknij wykałaczkę w wiązanie tak aby go nie przebić).

    baloniki, wykałaczki, barwniki spożywcze na blacie
  • Krok 2

    Żelatynę wymieszaj z wodą w małym naczyniu i dodaj barwnik (2-3 krople), wymieszaj.

    żelatyna w miseczce i barwnik spożywczy na blacie
  • Krok 3

    Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Zdejmij pianę jeśli jest taka potrzeba.

    żelatyna w miseczce i balonik na blacie
  • Krok 4

    Zanurzaj i obtaczaj baloniki w żelatynie.

    zamoczony balonik w żelatynie
  • Krok 5

    Odłóż na kratkę lub wetknij w styropian. Najwygodniej obtaczać baloniki po chwili, gdy żelatyna minimalnie ostygnie, nie jest wówczas ani za rzadka ani zbyt gęsta.

    żółte baloniki na kratce
  • Krok 6

    Gotowe baloniki z żelatyny odłóż do wyschnięcia na ok. 24 h, po tym czasie przetnij i usuń gumowy balonik.

    kolorowe baloniki na blacie
  • Krok 7

    ! Ważne aby nie zostawiać gumowych baloników na czas dłuższy niż ten, który jest potrzebny do wyschnięcia żelatyny, będą wówczas trudniejsze do usunięcia.

Biszkopt:

  • Krok 1

    Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 18 lub 20 cm, wyłóż je papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj. Białka umieść w misie i ubijaj na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier , łyżka po łyżce. Następnie dodaj żółtka i ubijaj ok 1 minuty.

    cukier w miseczce i jajka
  • Krok 2

    Na koniec dodaj przesiane, suche składniki w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułą na jednolitą masę.

    suche składniki w miseczce, proszek do pieczenia
  • Krok 3

    Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach i wstaw do piekarnika. Piecz ok 30 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    surowe biszkopty w tortownicach

Krem:

  • Krok 1

    Śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilią na puszysty krem.

    masa śmietanowa w misce
  • Krok 2

    ¼ kremu wymieszaj z kremem czekoladowym. Z pozostałego jasnego kremu odłóż ok ½ do posmarowania tortu z zewnątrz.

    krem śmietanowy i czekoladowy w miseczkach

Przełożenie i wykończenie:

  • Krok 1

    Wystudzone biszkopty przekrój w poprzek na dwa blaty.

    przecięte biszkopty na blacie
  • Krok 2

    Ułóż blat biszkoptu na paterze, wyłóż łyżką warstwę kremu na zmianę biały i ciemny, przykryj drugim blatem i ponownie wyłóż warstwę kremu. Podobnie postąp z trzecim blatem biszkoptu, na wierzchu ułóż ostatni krążek biszkoptu. Posmaruj wierzch tortu odłożoną wcześniej porcją jasnego kremu. Wstaw tort do lodówki do schłodzenia na ok 1h.

    kremy w miseczkach
  • Krok 3

    Schłodzony tort udekoruj balonikami. Baloniki przyczepiaj do kremu (na rozpuszczoną czekoladę) i wzajemnie do siebie (na rozpuszczoną żelatynę). Pisakiem dorysuj balonikom sznureczki. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej