Słodko - słony romans z kukurydzą. Nowe oblicze popcornu

Słodko - słony romans z kukurydzą. Nowe oblicze popcornu

Opublikowano:

Kilka lat temu popcorn ewoluował z pozycji tłustej i słonej kinowej przekąski, a stał się jedną z najczęściej wybieranych zdrowych przegryzek. Marki na całym świecie ścigają się we wprowadzaniu na rynek popcornu o niskiej zawartości cukru i soli, czy jego odtłuszczonej wersji. Mimo, że jego zdrowsza wersja jest coraz bardziej ogólnodostępna, najnowsze popcornowe trendy nie mają ze zdrową żywnością wiele wspólnego. Cofają się do popcornowych korzeni, które zdecydowanie stawiają na słodkie kombinacje prażonej kukurydzy.

Dlaczego popcorn strzela?

Zacznijmy jednak od najważniejszej kwestii: jak to się dzieje, że popcorn strzela? W jaki sposób twarde, złote ziarenko przemienia się w lekką, chrupiącą chmurkę? Niech podniesie rękę ten, kto nigdy nie wpatrywał się w strzelającą kukurydzę, zastanawiając się nad tym tajemniczym procesem.

Za wszystko odpowiedzialna jest woda, której cząsteczki znajdują się pod twardą, ale cienką łupinką. Pod wpływem temperatury woda zamienia się w parę i rozsadza łupinkę. Znajdujące się wewnątrz białko i skrobia bardzo szybko pęcznieją, rozmiękczone przez wysoką temperaturę i ciśnienie, wydając przy tym charakterystyczny dźwięk strzelania.

Kto wynalazł popcorn?

Kukurydza popcorn to jedna z najstarszych uprawnych roślin. Przed 5 tysiącami lat uprawiana była przez Azteków w Ameryce Południowej, ale wykorzystywali ją oni nie tylko do jedzenia. Ziarna służyły im jako ozdoby do włosów, ofiara dla bogów, a także źródło poznawania przyszłości. Znachorzy wrzucali ziarna do ognia sprawdzając dokąd wyskoczą - na tej podstawie przepowiadali przyszłość.

Dzięki osadnikom z rejonu Wielkich Jezior popcorn powędrował dalej w świat i stał się najbardziej popularną przekąską w Stanach Zjednoczonych. Jego niski koszt sprawiał, że mogli pozwolić sobie na niego nawet najbiedniejsi Amerykanie, dodając go do popularnej owsianki czy kaszki, a także jako dodatek do ciast, puddingów, zup czy sałatek.

Jednak prawdziwy popcornowy boom zaczął się na dobre w latach 50. wraz ze wzrostem popularności telewizji. Amerykanie rozsiedli się na kanapach przed odbiornikami pochłaniając ogromne ilość prażonej kukurydzy. Szacuje się, że przeciętny Amerykanin spożywa około 100 litrów popcornu w ciągu roku.

Z czym to się je?

Dzisiaj popcorn przechodzi niemal renesans. Najnowsze pomysły na jego zastosowanie cofają go na jego pierwotną pozycję - słodkiej przekąski, bez której nie może odbyć się żaden seans filmowy. Wiąże się to również z pojawieniem się na rynku mash-upów, czyli zyskujących na popularności mieszanek słonych przekąsek z popularnymi słodyczami, które puszczają oko szczególnie w stronę dzieci, ale również dorosłych, którzy chętnie wybiorą się w podróż do czasów dzieciństwa.

Popcorn z czekoladą czy karmelem?

Niebiańską kombinacją jest z pewnością popcorn z czekoladą, czyli następca dobrze już znanego i wręcz kultowego popcornu z karmelem. Możemy rozkoszować się tabliczką mlecznej czekolady nadziewaną prażonymi ziarnami kukurydzy, popcornem oblanym czekoladą - używana bardzo często jest biała czekolada czy ruby o lekko owocowym smaku, czy karmelizowanymi ziarnami zatopionymi w czekoladowej otoczce. Jak tu się nie skusić?

Cupcakes z karmelowym popcornem

Popcorn w cukiernictwie

Również w cukiernictwie widzimy wyraźny wzrost popularności tego niepozornego ziarenka. Do dekoracji deserów, ciastek czy tortów najczęściej używa się karmelowej bądź czekoladowej odsłony popcornu. Świetnie komponuje się ze słonym karmelem czy fudgem, wnosząc chrupiący element do słodkich wypieków, chociażby takich jak czekoladowe babeczki (ze zdjęcia powyżej) czy tarta słony karmel

Połączenie popcornu i lodów również jest oryginalnym pomysłem. Można użyć go jako niebanalnej posypki dla lodowych deserów, ale coraz bardziej popularne są również aromaty popcornu dodawane do słodyczy.

Tarta słony karmel z popcornem - popcorn w cukiernictwie

Jak zrobić popcorn w domu?

Kukurydzę w domowych warunkach można przygotować na dwa sposoby:

  • uprażyć w zwykłym garnku na łyżce oleju
  • lub kupić gotowy popcorn w papierowej torebce, który wkładamy do mikrofalówki i po kilku minutach wyjmujemy gotową przekąskę.

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości na domowym seansie filmowym lub zrobić przyjemność najmłodszym domownikom, kolorowy popcorn.  

Zobacz tę inspirację na ws.pl