Desery

Popcorn z matchą i białą czekoladą

Popcorn z matchą i białą czekoladą

Popcorn z matchą i białą czekoladą

  • 00:30
  • 4
  • Łatwy
00:30
4
Łatwy

Popcorn z matchą i białą czekoladą to propozycja dla osób, które szukają urozmaiconej wersji  klasycznego przepisu na tę popularną przekąskę. W końcu prażona kukurydza jest uwielbiana zarówno przez młodszych, jak i starszych smakoszy, ale w takim wydaniu zrobi furorę! 😊 Japońska herbata matcha w towarzystwie białej czekolady to strzał w dziesiątkę – idealnie sprawdzi się na każdym plenerowym przyjęciu, szczególnie o charakterze filmowym. Polecam wypróbować przepis, tym bardziej, że weekend już niedługo. Smacznego 😊

Składniki

Popcorn:
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 5 g herbaty matcha
  • 5 g cukru
  • 10 g soli
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 150 ziaren kukurydzy
Wskazówki

Popcorn:

Krok 1

Rozpuść 4 łyżki masła. Przygotuj matchę, cukier i sól.

Rozpuszczone masło, matcha, cukier i sól w miseczkach
Krok 2

Wymieszaj dokładnie składniki przygotowane w powyższym kroku.

Wymieszane masło, matcha, cukier i sól w misce
Krok 3

Rozpuść białą czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Rozpuszczona biała czekolada w miseczce
Krok 4

Dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz cukier z wanilią do masy z matchą i dokładnie wymieszaj.

Rozpuszczona, biała czekolada z cukrem z wanilią Dr. Oetkera i matchą w miseczce
Krok 5

W garnku o szerokim dnie rozpuść łyżkę masła klarowanego. Wrzuć kilka ziaren na dno i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy pierwsze ziarenko wystrzeli, dodaj pozostałe ziarna. Garnek zamknij pokrywką i poczekaj, aż wszystkie ziarenka wystrzelą.

Garnek z masłem klarowanym i kilkoma ziarenkami kukurydzy w garnku na płycie indukcyjnej
Krok 6

Do popcornu dodaj sos z matchą i białą czekoladą.

Popcorn i sos z matchy i białej czekolady w osobnych miseczkach
Krok 7

Dokładnie wymieszaj. Popcorn jest już gotowy do zjedzenia. 😊

Popcorn wymieszany z białą czekoladą i matchą w misce
Składniki
Popcorn:
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 5 g herbaty matcha
  • 5 g cukru
  • 10 g soli
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 150 ziaren kukurydzy
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
06:00
6
Trudny
Crème Brûlée
Wszystkiego słodkiego
03:00
3
Łatwy
Owocowe żelki
Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Średni
Ciasto clafoutis