Świąteczne, słodkie dekoracje

Świąteczne, słodkie dekoracje

Święta coraz bliżej, planowanie świątecznych wypieków również. Przygotowałyśmy dla Was kilka słodkich inspiracji na dekorowanie ciast na świąteczny stół! Każda dekoracja jest inna, ale wszystkie są łatwe do wykonania, a część z nich można przygotować wcześniej lub przy okazji np. wypiekania świątecznych pierniczków. Wystarczy trochę lukru, garść kolorowych, błyszczących dekoracji i nasze inspiracje. Ozdobić nimi możecie nie tylko torcik, ale prawie każdy świąteczny wypiek… Możecie przyczepić je na krem, gęsty lukier lub rozpuszczoną czekoladę. Warto też pobawić się w mieszanie ze sobą różnych kolorowych posypek!

Zielone choinki przygotujesz z paluszków i lukru królewskiego z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego. Zanim lukier wyschnie udekoruj je pięknymi posypkami np. Blask Pereł, Złoto i Czerń, Biała Fantazja, Nocne Niebo, Gwiazdki czy Śnieżynki.

Składniki:
Lukier:
  • 30 g białka
  • około 200 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Drip cake i słodki „bałagan”

Do wykonania dekoracji użyj posypek Magia Świąt i Love (wymieszaj ze sobą choinki, drobne perełki, duże, białe perły oraz czerwony cukier i takim miksem obsyp), pierniczkowe ludziki i gwiazdki, cukrowe laski i małe bezy.

Zielone choinki

Zielone choinki przygotujesz z paluszków i lukru królewskiego z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego. Zanim lukier wyschnie udekoruj je pięknymi posypkami np. Blask Pereł, Złoto i Czerń, Biała Fantazja, Nocne Niebo, Gwiazdki czy Śnieżynki.

Składniki na lukier:

  • 30 g białka
  • ok. 200 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

 

Krok 1

Z cukru pudru, białka jajka i kilku kropel soku z cytryny przygotuj lukier ucierając go ok. 10 min, aż będzie biały i odpowiednio gęsty (tak aby dwie strużki lukru po zetknięciu nie zlały się zupełnie ze sobą). Jeśli cukru będzie za mało, należy jeszcze troszeczkę dosypać i utrzeć na jednolitą konsystencję. Ważne aby lukier ucierać a nie ubić, napowietrzony jak beza nie będzie wysychał. Na koniec dodaj barwnik i dokładnie wymieszaj. Przełóż lukier do woreczka, odetnij mały koniec.

Krok 2

Na Blasze lub tacy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż w odstępach paluszki i wyciskaj na nie paskami lukier w kształcie choinek, udekoruj posypkami, zostaw do wyschnięcia. Po wyschnięciu delikatnie podważaj np. nożem i odczepiaj od papieru. Choinki gotowe.

Złote gruszki:

Do tej dekoracji wystarczą gruszki, syrop z wody i cukru oraz piękny złoty pisak żelowy. Dekoracja wymaga nieco więcej czasu ze względu na suszenie gruszek, ale jest warta zachodu. Taką dekorację ostatnio pokazywałyśmy już na blogu przy okazji przepisu na kostkę piernikową.

Piernikowe gwiazdki i stare złoto

Bardzo prosta dekoracja, która sprawdzi się na każdym świątecznym cieście. Wystarczą pierniczki, trochę lukru, przepiękna posypka w kolorze starego złota z zestawu posypek Złoto i Czerń, do tego kilka świeżych gałązek choinkowych (lub rozmaryn, jeśli wolicie) i świeże owoce żurawiny. Wiele osób przygotowuje pierniczki na święta, wystarczy odłożyć kilka sztuk do takiej wyjątkowej dekoracji.

Nocne niebo

Nocne Niebo – idealne rozwiązanie, gdy nie wiesz na jaką posypkę się zdecydować, piękny miks kolorowych, gwiezdnych i błyszczących posypek. Ozdobi nie tylko pierniczki, czy ciasta na święta, świetnie będzie również pasować do sylwestrowych słodkości.

Składniki:
Lukier:
  • 30 g białka
  • około 200 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny