1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek

Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek

Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami, kremem śmietankowym z nutką cynamonu, polewą czekoladową ozdobioną złotym pisakiem żelowym oraz dekoracją ze złotych suszonych gruszek na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami, kremem śmietankowym z nutką cynamonu, polewą czekoladową ozdobioną złotym pisakiem żelowym oraz dekoracją ze złotych suszonych gruszek na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek - jej przygotowanie oznacza, że świąteczna atmosfera nadciąga wielkimi krokami! Piernik przełożony prażonymi jabłkami i śmietankowym kremem z nutą cynamonu pachnie obłędnie! A smak... po prostu musicie spróbować! 😃 Górę ciasta przykrywa polewa z gorzkiej czekolady ozdobiona złotymi pisakami. "Wisienką na torcie" są suszone gruszki, które przygotowałam kilka dni wcześniej. Delikatnie ozdobione złotym pisakiem, znakomicie komponują się z resztą dekoracji i dodają niepowtarzalnego uroku. 🎄

A tutaj znajdziesz filmik instruktażowy z dekoracji z gruszek.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Suszone złote gruszki:

  • Krok 1

    Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Gruszki potnij na bardzo cienkie plastry (ok. 1 - 1,5 mm). Wodę zagotuj z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Do powstałego syropu włóż plastry gruszek i gotuj na małej mocy palnika, aż staną się przezroczyste (ok. 10 - 15 minut). Następnie wyjmij gruszki z syropu i odsącz na ręczniku papierowym.

    gruszki pokrojone na bardzo cienkie plastry i położone na ręczniku papierowym
  • Krok 2

    Gruszkom można nadać również świątecznego koloru - wystarczy do syropu cukrowego dodać barwnik i w kolorowym syropie ugotować gruszki.

    plastry gruszek w misce oraz w rondelku z zielonym syropem cukrowym
  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 80°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozłóż na papierze plastry gruszek i wstaw do suszenia na ok. 1,5 - 2 godziny. W połowie gruszki można obrócić na drugą stronę, aby lepiej się dosuszyły. Po wysuszeniu gruszki odstaw do przestudzenia, a następnie udekoruj złotym pisakiem żelowym (ja roztarłam go pędzelkiem).

    wysuszone w piekarniku plastry gruszek dekorowane złotym pisakiem żelowym od dr. oetkera
  • Pisak żelowy złoty Dr. Oetker

    Złotym pisakiem żelowym Dr. Oetkera wyczarujesz piękne wzory i rysunki na swoich wypiekach. Możesz nim ozdobić, np. pierniczki oraz ciasta z polewą czekoladową.

    Pisak żelowy złoty Dr. Oetker

Przygotowanie ciasta na kostkę piernikową z prażonymi jabłkami:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 29 cm wyłóż papierem do pieczenia. W większym garnku rozpuść masło na niewielkiej mocy palnika, dodaj cukier i wymieszaj.

    masło i cukier w garnku
  • Krok 5

    Następnie dodaj miód, przyprawę korzenną, kakao, cynamon i powidła (lub dżem).

    miód, powidła i kakao w osobnych miseczkach oraz opakowanie przyprawy korzennej dr. oetkera
  • Krok 6

    Wymieszaj wszystko i podgrzewaj jeszcze ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z palnika, dodaj sodę, mleko i jajka, całość szybko wymieszaj rózgą. Na koniec dodawaj mąkę w 2 - 3 partiach i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

    mleko w szklance, jajka w wytłoczce oraz opakowanie sody oczyszczonej dr. oetkera
  • Krok 7

    Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy.

    ciasto na piernik przelane do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 8

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź. Wystudzone ciasto piernikowe przekrój w poprzek na dwie części.

    upieczony piernik na kratce do studzenia

Prażone jabłka:

  • Krok 9

    Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka.

    obrane i pokrojone w kostkę jabłka w garnku z łyżką
  • Krok 10

    Dodaj wodę, sok z cytryny i cukier. Ustaw na wyższej mocy palnika i praż ok. 10 - 15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Po uprażeniu wystudź.

    uprażone jabłka w miseczce z łyżką

Warstwa śmietankowa:

  • Krok 11

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut.

    gruszka przekrojona na pół oraz opakowanie żelatyny w listkach od dr. oetkera
  • Żelatyna w listkach Dr. Oetker

    Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.

    Żelatyna w listkach Dr. Oetker
  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij na krem razem z cukrem pudrem, mascarpone i cynamonem. Żelatynę rozpuść np. w rondelku na bardzo małej mocy palnika (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Następnie do żelatyny dodaj 2 łyżki kremu, wymieszaj, a następnie przelej do reszty masy śmietankowej i całość szybko i dokładnie wymieszaj.

Przełożenie piernika:

  • Krok 13

    Spód ciasta ułóż w tej samej formie, w której był pieczony. Następnie równomiernie wyłóż krem, na niego prażone jabłka i przykryj drugą częścią ciasta piernikowego. Dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.

Dekoracja:

  • Krok 14

    Czekoladę rozpuść z masłem w misce nad parą wodną, dokładnie wymieszaj i polej nią ciasto.

    czekolada połamana na kosteczki i masło w miseczce
  • Krok 15

    Zanim czekolada zastygnie, złotym pisakiem żelowym wyciśnij spore kleksy na polewie i, używając patyczka lub wykałaczki, zrób fantazyjne esy-floresy. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego schłodzenia.

     

    kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i polewą czekoladową udekorowaną złotym pisakiem żelowym od dr. oetkera
  • Krok 16

    Ciasto podawaj pokrojone na kostki razem z dekoracją ze złotych gruszek.

    Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami, kremem śmietankowym z nutką cynamonu, polewą czekoladową ozdobioną złotym pisakiem żelowym oraz dekoracją ze złotych suszonych gruszek na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/kostka-piernikowa-z-prazonymi-jablkami-i-dekoracja-z-gruszek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej