1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Lifestyle
  4. Wiosna w kuchni - kwiaty na talerzu

Wiosna w kuchni - kwiaty na talerzu

Zaktualizowano:

Jak smakują, co nam dają i jak należy je zbierać? Sprawdźcie, co trzeba wiedzieć o kwiatach jadalnych.


Fiołkowe ciastka, sałatka z nasturcją, kwiaty bzu smażone w cieście – wraz z nadejściem wiosny kwiaty jadalne zdobywają serca miłośników gotowania. Nic dziwnego, prezentują się przepięknie i wzbogacają potrawy w unikalny aromat. Jednak kwiaty jemy dużo częściej, niż nam się wydaje. W końcu zielona głowa brokuła czy kremowy kalafior to właśnie nierozkwitnięte pąki kwiatowe, podobnie jak karczochy czy kapary. Kwiaty w kubku to podstawa ziołolecznictwa – rumianek, lipa czy hibiskus z dużą pewnością kryją się w większości herbacianych szafek. Coraz popularniejsze stają się też kwiaty cukinii, które można znaleźć na działkowych grządkach. Nafaszerowane ricottą i usmażone w cieście stanowią cudowną letnią przekąskę. Kolorowe i pachnące kwiaty jadalne, które momentalnie sprowadzą na talerz wiosnę, to jednak zupełnie inne przeżycie kulinarne i estetyczne. Na restauracyjnych talerzach i w domowych deserach czy sałatkach najczęściej rządzą kolorowe płatki róż, nasturcji, fiołka, stokrotek czy lawendy, a także delikatne baldachy czarnego bzu i akacji. Inne kwiaty, którym warto dać szansę w kuchni, to na przykład pierwiosnek, niezapominajka, chaber, wczesnowiosenna forsycja i przepiękna magnolia. Do jedzenia nadają się kwiaty truskawki, jabłoni, gruszy, wiśni. Jeśli drzemie w nas dusza ogrodnika, spróbujmy własnoręcznie wyhodowanych pelargonii, begonii, bratków czy aksamitek. Uwaga, nie wszystkie kwiaty można bezpiecznie zjeść, więc nie wrzucajcie na talerz płatków, których właściwości lub nazwy nie jesteście pewni. Niektóre rośliny są pod ochroną, a inne mogą być trujące - to na przykład kwiaty żonkila, hiacynta, azalii, groszku pachnącego, irysa. Nie wolno też jeść jaskrów, hortensji, powojnika ani konwalii.

Sprawdź przepis na  Naleśniki z jadalnymi kwiatami! 🌺


Kwiaty jadalne – tak, ale...

Kwiaty jadalne to nie tylko przepiękna dekoracja talerza. W zależności od gatunku, wnoszą do naszej kuchni ciekawe akcenty smakowe. Nagietki i aksamitki przypominają cytrusy, a nasturcja jest pieprzna i charakterna. Z kolei płatki fiołków smakują jak poziomki. Tak jak wszystkie intensywnie kolorowe rośliny, kwiaty jadalne zawierają dużo naturalnych przeciwutleniaczy i witamin. Dzięki zawartości tanin, olejków eterycznych i innych substancji wpływają także na nasze zdrowie – to dlatego kwiaty rumianku lądują nawet w herbatkach dla dzieci.


Kwiaty jadalne, a alergia

Wiosna to dla wielu z nas nie tylko czas kwiatów i słońca, lecz także przykrej alergii na pyłki roślin. Czy alergicy mogą sobie pozwolić na jedzenie kwiatów? Na szczęście większość roślin, o których mowa w tym artykule, jest okrytonasienna, a te mają mniejszą tendencję do uczulania. Niemniej warto uważać i przygodę z kwiatami jadalnymi rozpocząć od jedzenia niewielkich ilości samych płatków – organy wegetatywne, czyli pręciki, słupek i dno kwiatowe, zawierają pyłek obfitujący w alergizujące białka. Na początek można też spróbować kwiatów przetworzonych, np. smażonych w cieście, utartych w konfiturze czy dodanych do ciastek. Jeśli reakcja alergiczna nie wystąpi, można śmiało zacząć kulinarną przygodę z kwiatami w kuchni.

Zobacz również:

Powitanie lata - kwiaty na talerzu 🌺

 

Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/wiosna-w-kuchni-kwiaty-na-talerzu

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej