1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Naleśniki z jadalnymi kwiatami

Naleśniki z jadalnymi kwiatami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią kwiaty jadalne, które zdobywają serca miłośników gotowania. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepis na naleśniki z ich dodatkiem. Kwiaty wnoszą do naleśników ciekawe akcenty smakowe. Dodatkowo zawierają dużo naturalnych przeciwutleniaczy i witamin, a co za tym idzie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    W dużej misce lub mikserze wymieszaj wszystkie składniki (oprócz kwiatów) na gładkie ciasto. Odstaw je na 10 minut.

  • Krok 2

    Rozgrzej patelnię (najlepiej użyj do tego specjalnej patelni do naleśników). Jeśli nie masz patelni z powłoką nieprzywierającą, posmaruj patelnię cienką warstwą oleju przed smażeniem każdego naleśnika. 

  • Krok 3

    Ciasto naleśnikowe wylej na patelnię, rozprowadź je okrężnymi ruchami. Posyp kwiatami. Smaż przez około minutę, a następnie przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie ścięty i zrumieniony.

    Na drugiej stronie smaż naleśnik przez około pół minuty. Zdejmij z patelni, gdy obie strony naleśnika będą ładnie zrumienione. Podawaj z twarogiem i konfiturą lub owocami.

     


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej