Ciasta z owocami

Wiosenne trio

Wiosenne trio

  • 04:00
  • 24
  • Średni
04:00
24
Średni

Ciasto, któremu nikt się nie oprze. Deser składa się z cienkiego spodu z ciasta ucieranego, lekko kwaskowego musu truskawkowo-rabarbarowego, a to wszystko przykryte jest delikatną śmietankową warstwą i bezą z płatkami migdałów. Ciasto nie jest przesłodzone, smaki idealnie się równoważą, a poprzestanie na jednym kawałku jest po prostu niemożliwe. :)

Składniki

Ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka (białka pozostawiamy do bezy)
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Beza :
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
Mus:
  • 500 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 350 g rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 6 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru opcjonalnie (jeśli mus okaże się zbyt kwaśny w zależność od owoców)
  • 1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
  • 50 ml zimnej wody
  • 100 ml wrzątku
Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
  • 2-3 łyżki cukru pudru

* Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.

* Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy schlodzi się je w lodówce przez kilka godzin lub na całą noc. Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.

 

Składniki
Ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka (białka pozostawiamy do bezy)
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Beza :
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
Mus:
  • 500 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 350 g rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 6 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru opcjonalnie (jeśli mus okaże się zbyt kwaśny w zależność od owoców)
  • 1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
  • 50 ml zimnej wody
  • 100 ml wrzątku
Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta z owocami ->

Przepisy z kategorii Ciasta z owocami

Wszystkiego słodkiego
02:00
24
Łatwy
Alpejska szarlotka