1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Wiosenne trio

Wiosenne trio

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto, któremu nikt się nie oprze. Deser składa się z cienkiego spodu z ciasta ucieranego, lekko kwaskowego musu truskawkowo-rabarbarowego, a to wszystko przykryte jest delikatną śmietankową warstwą i bezą z płatkami migdałów. Ciasto nie jest przesłodzone, smaki idealnie się równoważą, a poprzestanie na jednym kawałku jest po prostu niemożliwe. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C . Dno formy do pieczenia 25 x 37 cm wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj składniki.

  • Krok 4

    Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj do masy po łyżce przesianej z proszkiem mąki i miksuj do połączenia składników.

  • Krok 5

    Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą (uwaga: ciasto będzie bardzo gęste i jest go tylko tyle, aby powstała z niego naprawdę cienka warstwa, ale tak właśnie ma być). Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piecz około 18-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a potem wyjmij z formy.

Beza:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Formę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na nim papier do pieczenia, by nieco zwisał na boki.

  • Krok 7

    Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.

  • Krok 8

    Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środka). Piecz około 60 minut.

Mus:

  • Krok 9

    Blat ciasta umieść z powrotem w formie, w której był pieczony. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kawałki. Patelnię rozgrzej na wyższej mocy palnika, wrzuć na nią rabarbar, podej wodą i obsyp równomiernie cukrem. Co chwilę mieszając, doprowadź rabarbar do miękkości, zdejmij z palnika i odstaw na chwilę do przestudzenia.

  • Krok 10

    Truskawki i rabarbar (razem z powstałym sokiem) umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj dokładnie blenderem na mus.

  • Krok 11

    Do osobnego naczynia wlej zimną wodę i wrzątek, wsyp żelatynę-fix deserową i krótko zmiksuj, a następnie przełóż do musu i miksuj przez chwilę do połączenia składników. Gotowy mus wylej równomiernie na spód ciasta i odstaw do lodówki do stężenia. Po około jednej godzinie, warstwa owocowa powinna być gotowa, aby położyć na nią warstwę śmietankową.

Warstwa śmeitankowa:

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i krótko miksowałam do połączenia się składników na puszysty krem.

  • Krok 13

    Gotową masę wyłóż równą warstwą na mus owocowy, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

* Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.

* Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy schlodzi się je w lodówce przez kilka godzin lub na całą noc. Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.

 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej