Kilka krótkich przykazań, o których warto pamiętać podczas przygotowania ciast i deserów. Zdradzamy kilka cukierniczych trików, które ułatwią Ci pracę w kuchni i sprawią, że Twoje słodkości będą jeszcze lepsze. Pamiętając o zasadach, które wspominamy w naszej poradzie, pieczenie ciast będzie jeszcze łatwiejsze!
Znasz te triki i stosujesz je w swojej kuchni? A może coś Cię zaskoczyło? Sprawdź cukiernicze triki, któe warto znać!👩🍳
1. Prażenie orzechów
-
Po co prażyć orzechy?
Co daje prażenie orzechów? Nie tylko pozwala na łatwe pozbycie się skórki, która czasami ma lekko gorzkawy smak. Prażenie uwalnia także intensywny smak orzechów, nadaje złocisty kolor i jeszcze bardziej chrupiącą strukturę. Około 15 minut na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 120-140°C wystarczy, aby były idealne! Orzechy możesz także prażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Warto kontrolować proces prażenia, aby nie przypalić orzechów, a jedynie je zarumienić.
Prażone orzechy, np. laskowe, świetnie sprawdzą się jako krokant. To doskonały dodatek do kremów, lodów i deserów, a także jadalny element dekoracji wszelkich wypieków.
Zobacz przepis na krokant z orzechów laskowych!
2. Puree owocowe
-
Jak zachować kolor owocowego puree podczas gotowania?
Zdarzyło Ci się, że owoce podczas gotowania wyraźnie straciły kolor i nie wyglądały już tak apetycznie? Aby zachować intensywność koloru owocowego puree, wystarczy zagotować jedynie połowę porcji owoców, a pozostałą część dodać już po zagotowaniu, kiedy zdejmiesz rondelek z palnika. Puree owocowe to świetna, intensywna w smaku baza do musów, kremów, żelek, które pięknie prezentują się w przekroju ciast i deserów.
Ostatnim "tortowym hitem" jest owocowa żelka ułożona pomiędzy warstwami kremu. Zobacz nasze najnowsze przepisy z jej wykorzystaniem:
Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami
3. Kruche ciasteczka
-
Jak zachować kształt kruchych ciasteczek?
Jaki jest sposób, aby kruche ciasteczka podczas pieczenia trzymał kszałt i nie rozlewały się bez kontroli? Sekretem jest mocno schłodzone, a idealnie jeśli zamrożone ciasto. Ciasto kruche rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie zamroź. Wykrawaczką szybko wytnij wybrane kształty i od razu upiecz ciastka. Im bardziej ciasto zacznie się ocieplać, tym większa szansa, że kształ nie będzie taki, jak zamierzony. Ta sama zasada dotyczy przygotowania kruchego ciasta np. na tartę - mocno schłodzone ciasto nie ześlizgnie się z boków formy.
Ile kuchni, tyle przepisów na kruche ciasto! W naszej kategorii Ciasta kruche i tarty każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!
4. Brownie
-
Od czego zależy wilgotność brownie?
Klasyczny przepis na brownie i ta sama receptura, ale przy użyciu różnej grubości cukrów? Czy rodzaj cukru ma aż takie znaczenie? W zależności jaką rafinadę wybierzesz, nadasz finalnemu ciastu inną strukturę i wilgotność.
Używając cukru drobnego brownie będzie wypieczone lub nawet przesuszone. Standardowy cukier sprawi, że brownie pozostanie wilgotne, tak jak powinno być, ale jeśli użyjesz cukru tzw. rafinady (czyli o większych, grubszych kryształkach), sprawi on, że ciasto będzie bardzo wilgotne (niektórym może przypominać nawet surowe, niedopieczone ciasto).
Im drobniejszy cukier, tym szybsze jego rozpuszczanie i odwrotnie.
Jeśli kochasz smak czekolady w wypiekach zerknij do naszego zestawienia i sprawdź 10 pomysłow na super szybkie i smaczne BROWNIE🍫
5. Ciasto parzone
-
Idealne ciasto na ptysie i eklery
Idealne ciasto na ptysie i eklerki, które lubimy wypełnić solidną porcją pysznego kremu, powinno być puste w środku.
Podczas mieszania ciasta parzonego, w momencie kiedy dodamy już wszystkie jajka, możemy zwiększyć obroty miksera, aby delikatnego napowietrzyć ciasto. Dzięki temu zabiegowi uzyskamy większe prawdopodobieństwo pustych ptysi w środku, na czym tak naprawdę nam zależy.
Wszystkie przepisy na ciasta i desery z wykorzystaniem ciasta parzonego znajdziesz na naszej stronie w kategorii CIASTA PARZONE.
6. Żelatyna
-
Jak przygotować masę żelatynową?
Masa żelatynowa (w przepisach oznaczana często skrótem MŻ), to nic innego jak namoczona w wodzie żelatyna. Zaczynając pracę nad ciastem czy deserem i wiedząc że takiej masy żelatynowej będziemy używać, możemy przygotować ją dużo wcześniej. Żelatyna potrzebuje około 20 minut moczenia, aby uzyskać największe właściwości żelifikujące. I zawsze namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, a gotową przechowujemy w lodówce szczelnie zamkniętą.
Używając żelatyny najlepiej trzymać się zasady, że na 1 g produktu przypada 5 gr zimnej wody.
Dowiedz się więcej na temat żelatyny i poznaj tajniki pracy z tym produktem - zerknij do naszej porady Jak stosować żelatynę?
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/cukiernicze-triki-ktore-warto-znac |
Komentarze