1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie/łatwe
  4. Krokant

Krokant

Krokant (croquant) posypka orzechowa w miseczce
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Krokant jest doskonałym dodatkiem do kremów, często także jest używany do dekoracji ciast, lodów i innych deserów. W przepisie wykorzystałam orzechy laskowe, które delikatnie uprażyłam, wydobywając głębię ich smaku. Domowy grylaż z karmelizowanymi orzechami to raj dla miłośników słodkości: jest chrupiący, pięknie pachnie, a do tego wyśmienicie smakuje. Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Smacznego


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krokant:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią orzechy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 6 minut.

    Orzechy laskowe rozłożone na papierze do pieczenia
  • Krok 2

    Podczas pieczenia skórki orzechów powinny popękać. Dzięki temu łatwo ją usunąć poprzez pocieranie orzechów.

    Orzechy laskowe z usuniętą skórką w miseczce
  • Krok 3

    Posiekaj orzechy pozbawione skórki.

    Posiekane orzechy laskowe na drewnianej desce
  • Krok 4

    Cukier, szczyptę soli, wodę i ekstrakt umieść na patelni.

    Patelnia z cukrem i szczyptą soli, woda w miseczce i ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Podgrzewaj na średnim ogniu do uzyskania brązowo-złotego koloru (nie mieszaj).

    Karmelizowanie cukru na patelni
  • Krok 6

    Do gorącego karmelu dodaj pokrojone orzechy i dokładnie wymieszaj.

    Karmel z orzechami na patelni
  • Krok 7

    Wymieszane orzechy z karmelem rozłóż na papierze do pieczenia. Nałóż na wierzch arkusz papieru do pieczenia i dociśnij rękoma. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Orzechy z karmelem rozłożone na papierze do pieczenia
  • Krok 8

    Wystudzony krokant pokrój nożem.

    Upieczone orzechy z karmelem na papierze do pieczenia

Krokant możesz użyć jako składnik kremu, deseru lub do dekoracji ciast.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej