Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wegańskie)
Witajcie w mojej wegańskiej, czekoladowej bajce z lekkim zwrotem akcji w postaci truskawkowej żelki 🍫🍓Jak smakuje? Dokładnie tak dobrze, jak wygląda!
Torcik musowy skrywa w sobie delikatny, migdałowy biszkopt oraz czekoladowy mus na bazie mleczka kokosowego i agaru. Aby nie zrobiło się za słodko, w sam środek tej czekoladowej bajki wskoczyła orzeźwiająca żelka z truskawek. Nie tylko ożywia smak całego ciasta, ale też pięknie prezentuje się w jego przekroju.
Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami, choć wymaga nieco pracy, oczaruje Was swoim smakiem i z całą pewnością zachwyci swoim wyglądem!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt migdałowy:
-
Krok 1
Napój sojowy wymieszaj z octem jabłkowym i pastą z wanilii. Odstaw na kilka minut. W tym czasie napój sojowy powinien się ściąć.
-
Krok 2
Wymieszaj razem mąkę migdałową, pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól.
-
Krok 3
Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj (tylko do połączenia).
-
Krok 4
Masę na biszkopt przełóż do okrągłej silikonowej formy o średnicy 24 cm i piecz przez około 25-30 minut w 170°C.
-
Krok 5
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie wyciągnij je z formy.
Żelka truskawkowa:
-
Krok 6
Truskawki przełóż do garnka razem z cukrem i sokiem z limonki. W osobnej miseczce wymieszaj wodę z agarem i skrobią. Dodaj je do truskawek i podgrzewaj przez kilka minut (ciągle mieszając).
-
Krok 7
Następnie zblenduj masę.
-
Krok 8
Przełóż masę truskawkową do formy o średnicy 20 cm. Pozostaw ją do wystudzenia, a następnie przełóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.
Mus czekoladowy:
-
Krok 9
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Odstaw ją do lodówki.
-
Krok 10
Do garnka przełóż mleczko kokosowe, cukier oraz agar. Podgrzewaj (cały czas mieszając), a następnie gotuj przez około 3 minuty. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaj ją do mleczka kokosowego i dobrze wymieszaj. Odstaw, ale mieszaj co jakiś czas bo agar tężeje jeszcze ciepły.
-
Krok 11
Część ubitej śmietanki dodaj do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dobrze zmiksuj.
-
Krok 12
Dodaj pozostałą część ubitej śmietanki i szybko wymieszaj za pomocą szpatuły.
Składanie ciasta:
-
Krok 13
1/2 czekoladowej masy wyłóż do silikonowej formy o średnicy 24 cm, w której wcześniej piekłeś biszkopt. Delikatnie wyciągnij zamrożoną żelkę truskawkową i połóż ją na kremie. Następnie przykryj czekoladowym kremem i wyrównaj.
-
Krok 14
Połóż na górze biszkopt migdałowy, delikatnie dociśnij i wyrównaj szpatułą boki. Odstaw ciasto na kilka godzin do zamrażarki.
-
Krok 15
Następnie zamrożone ciasto wyciągnij z formy silikonowej i pokryj całość czekoladowym zamszem.
-
Krok 16
Udekoruj wierzch płatkami kokosa, świeżymi truskawkami i ołówkami czekoladowymi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/czekoladowe-ciasto-musowe-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze