1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wegańskie)

Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wegańskie)

Kawałek czekoladowego ciasta musowego z galaretką truskawkową i biszkoptem migdałowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Witajcie w mojej wegańskiej, czekoladowej bajce z lekkim zwrotem akcji w postaci truskawkowej żelki 🍫🍓Jak smakuje? Dokładnie tak dobrze, jak wygląda!

Torcik musowy skrywa w sobie delikatny, migdałowy biszkopt oraz czekoladowy mus na bazie mleczka kokosowego i agaru. Aby nie zrobiło się za słodko, w sam środek tej czekoladowej bajki wskoczyła orzeźwiająca żelka z truskawek. Nie tylko ożywia smak całego ciasta, ale też pięknie prezentuje się w jego przekroju.

Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami, choć wymaga nieco pracy, oczaruje Was swoim smakiem i z całą pewnością zachwyci swoim wyglądem!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt migdałowy:

  • Krok 1

    Napój sojowy wymieszaj z octem jabłkowym i pastą z wanilii. Odstaw na kilka minut. W tym czasie napój sojowy powinien się ściąć.

    W miarce napój sojowy z octem. Obok pasta waniliowa Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Wymieszaj razem mąkę migdałową, pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól.

    W miskach: mąka pszenna, migdałowa oraz cukier. Na blacie opakowanie proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj (tylko do połączenia).

    W misie suche wymieszane suche składniki, a w szklance napój sojowy z octem i pastą z wanilii.
  • Krok 4

    Masę na biszkopt przełóż do okrągłej silikonowej formy o średnicy 24 cm i piecz przez około 25-30 minut170°C.

    Masa na ciasto w silikonowej formie.
  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie wyciągnij je z formy.

    Upieczony spód do ciasta musowego.

Żelka truskawkowa:

  • Krok 6

    Truskawki przełóż do garnka razem z cukrem i sokiem z limonki. W osobnej miseczce wymieszaj wodę z agarem i skrobią. Dodaj je do truskawek i podgrzewaj przez kilka minut (ciągle mieszając).

    W garnku truskawki z cukrem. Obok w miseczce agar wymieszany z wodą i skrobią. W wyciskarce ręcznej połowa limonki.
  • Krok 7

    Następnie zblenduj masę.

    W garnku składniki do żelki truskawkowej. Obok blender ręczny firmy Bosch.
  • Krok 8

    Przełóż masę truskawkową do formy o  średnicy 20 cm. Pozostaw ją do wystudzenia, a następnie przełóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.

    Gotowa żelka truskawkowa w formie silikonowej.

Mus czekoladowy:

  • Krok 9

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Odstaw ją do lodówki.

    W szklanej misie śmietanka wegańska. Obok mikser ręczny firmy Bosch.
  • Krok 10

    Do garnka przełóż mleczko kokosowe, cukier oraz agar. Podgrzewaj (cały czas mieszając), a następnie gotuj przez około 3 minuty. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaj ją do mleczka kokosowego i dobrze wymieszaj. Odstaw, ale mieszaj co jakiś czas bo agar tężeje jeszcze ciepły.

    Na blacie czekolada ciemna callebaut 811. Obok w garnku mleczko kokosowe z agarem i z cukrem.
  • Krok 11

    Część ubitej śmietanki dodaj do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dobrze zmiksuj. 

    W garnku czekolada wymieszana z mleczkiem kokosowym. Obok ubita śmietanka wegańska.
  • Krok 12

    Dodaj pozostałą część ubitej śmietanki i szybko wymieszaj za pomocą szpatuły.

    Mus czekoladowy w misie.

Składanie ciasta:

  • Krok 13

    1/2 czekoladowej masy wyłóż do silikonowej formy o średnicy 24 cm, w której wcześniej piekłeś biszkopt. Delikatnie wyciągnij zamrożoną żelkę truskawkową i połóż ją na kremie. Następnie przykryj czekoladowym kremem i wyrównaj.

    Na blacie mus czekoladowy wyłożony do formy. Obok galaretka truskawkowa.
  • Krok 14

    Połóż na górze biszkopt migdałowy, delikatnie dociśnij i wyrównaj szpatułą boki. Odstaw ciasto na kilka godzin do zamrażarki.

    Przygotowanie czekoladowego ciasta musowego.
  • Krok 15

    Następnie zamrożone ciasto wyciągnij z formy silikonowej i pokryj całość czekoladowym zamszem.

    Na blacie czekoladowe ciasto musowe w formie silikonowej.
  • Krok 16

    Udekoruj wierzch płatkami kokosa, świeżymi truskawkami i ołówkami czekoladowymi.

    Gotowe ciasto musowe czekoladowe z żelką truskawkową.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/czekoladowe-ciasto-musowe-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej