Wiosna w pełni i marzy Ci się tort z kwiecistą dekoracją? Wystarczy krem maślany, barwniki w ulubionych kolorach i dekoracyjne tylki cukiernicze. Ta technika jest dużo łatwiejsza od ozdobnych, trójwymiarowych kwiatów maślanych- poradzi sobie z nią nawet początkujący dekorator!
Jeśli to Twoje pierwsze spotkanie z pracą z tylkami, warto poćwiczyć np. na papierze do pieczenia - zobacz, jaki efekt osiągniesz np. układając inaczej dłoń. A potem... baw się, maluj i dekoruj!
Krem maślany z podanych proporcji wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm oraz dekorację z kwiatów.
Wybierzcie takie kolory barwników, w których chcielibyście zobaczyć kwiaty na Waszym torcie.
Przygotuj też drewniany patyczek do loda, oraz dekoracyjne tylki i rękawy cukiernicze. Ja wybrałam kilka tylek Wilton o numerach:
- Wilton nr 3 (do robienia łodyg)
- Wilton 12 (do płatków)
- Wilton 104, 102 lub 125 (do płatków), w zależności, jak duże kwiaty chcemy stworzyć
- Wilton 352 lub 67 (do liści)
-
Krok 1
Czekoladę rozpuść w śmietance, odstaw do ostudzenia. Ubijaj z masłem do uzyskania puszystego kremu.
3-4 łyżki kremu odłóż do miseczki, a do reszty w misie miksera dodaj zielony barwnik, ponownie ubijaj, aż kolor będzie jednolity.
-
Krok 2
Za pomocą szpatułki rozprowadź krem na całej powierzchni tortu, wygładzając szpatułką. Odstaw do zastygnięcia przynajmniej na 1 godzinę.
Zobacz naszą poradę o tynkowaniu tortu krok po kroku - Tynkowanie tortu - Porada
-
Krok 3
Do pozostalego zielonego kremu dodaj jeszcze odrobinę barwnika, żeby kolor był odrobinę ciemniejszy. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z tylką o okrągłym zakończeniu - nr 3. Na wierzchu tortu narysuj łodygi dookoła, a na bokach tortu łodygi o różnej długości, skierowane w różne strony.
-
Krok 4
Tylką do robienia liści dorysuj liście do łodyg - zwróć uwagę, żeby trzymać tylkę prostopadle do tortu i delikatnie wyciskać krem. Warto poćwiczyć to "na sucho", np. na papierze do pieczenia, żeby udoskonalić wzorek.
-
Krok 5
Odłożony wcześniej biały krem podziel na niewielke porcje i zafarbuj barwnikami na wybrane kolory. Przełóż do rękawów cukierniczych z tylkami do tworzenia płatków.
-
Krok 6
Na końcu każdej łodygi wyciskać płatki. Jeśli używasz tylki nr 12 wyciskaj niewielkie kółeczka i spłąszczaj je ruchem do środka za pomocą patyczka do lodów.
Możesz także użyć patyczek do rozmazywania płatków - wszystko zależy, jaki efekt chcesz osiągnąć!
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/dekoracja-na-tort-kwiaty-z-kremu-maslanego |
Komentarze