1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy z wykrojony kawałkiem ozdobiony świeżymi truskawkami i kwiatami - Wszystkiego Slodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort truskawkowy, czyli deserowa wersja lata w pełni 🌞🍓

Klasyk, który nigdy się nie nudzi! To nie jest zwykły biszkopt z truskawkami… to jest BISZKOPT – lekki jak chmurka, ale z charakterkiem dzięki malinowemu budyniowi i  liofilizowanym truskawkom, które wnoszą odrobinę owocowego szaleństwa. Do tego krem – intensywnie truskawkowy, gładki i aksamitny, jakby lato postanowiło rozgościć się na Twoim talerzu. Na wierzchu – świeże truskawki w pełnej krasie, bo wiadomo: tort truskawkowy bez truskawek to jak lato bez słońca. Prosto, klasycznie, przepysznie. 

Tort truskawkowy idealny na chwile, które chcesz zapamiętać – i na te, które warto uczcić tylko dlatego, że są słodkie.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt owocowy:

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.

    Ubijanie białka w misie. Obok cukier w miseczce.
  • Krok 2

    Olej wymieszaj z żółtkami, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany z białek i zmiksuj na jednolitą masę.

    W jednej misce roztrzepane żółtko. Obok olej w pojemniku.
  • Krok 3

    Wymieszaj razem mąkę pszenną, liofilizowane truskawki, budyń oraz proszek do pieczenia.

    Na blacie kuchennym opakowanie mąki. Obok opakowanie proszku do pieczenia, budyniu oraz owoce liofilizowane.
  • Krok 4

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    W misce mąka pszenna. Obok część masy do biszkoptu.
  • Krok 5

    Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Przełóż mase biszkoptową i delikatnie wyrównaj.

    Wyłożony biszkopt w formie.
  • Krok 6

    Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

    Biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

    Pieczenie biszkoptu w piekarniku.

Krem truskawkowy:

  • Krok 7

    Galaretkę zalej zimną wodą.

    Na blacie kuchennym opakowanie galaretki truskawkowej. Obok wymieszana galaretka truskawkowa w pojemniku.
  • Krok 8

    Umyte truskawki bez szypułek zblenduj, a następnie zagotuj. Dodaj napęczniałą galaretkę i dobrze wymieszaj.

    W garnku mus truskawkowy a obok galaretka.
  • Krok 9

    Ubij schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem.

    Ubita śmietanka w misie.
  • Krok 10

    Do kilku łyżek ubitej masy dodaj masę truskawkową i wymieszaj.

    W jednej misie śmietanka, a w drugiej masa truskawkowa.
  • Krok 11

    Dodaj masę do śmietanki z mascarpone i szybko zmiksuj do połączenia.

    W misie ubita śmietana. Obok zblendowane truskawki.
  • Krok 12

    Biszkopt podziel na 3 blaty. Jeden biszkopt umieść w rancie cukierniczym. Nasącz go ponczem, a następnie nałóż warstwę kremu truskawkowego

    Krem truskawkowy w misie. Obok biszkopt.
  • Krok 13

    Przykryj ją warstwą kremu śmietankowego i nalóż drugi biszkopt. Również go nasącz i ponownie nałóż krem truskawkowy.

    Tak samo postąp zostatnim blatem (zostaw kilka łyżek kremu do wykończenia tortu). Wstaw ciasto do lodówki na około 3 godziny, a następnie delikatnie usuń rant cukierniczy.

    Biszkopt posmarowany kremem truskawkowym.
  • Krok 14

     Obłóż tort pozostałą ilością kremu truskawkowego.

    Biszkopt obłożony kremem truskawkowym.

Do dekoracji:

  • Krok 15

    Zawartość opakowania z glazurą wsyp do naczynia z gorącą wodą (250 ml), dodaj cukier i wymieszaj rózgą do całkowitego rozpuszczenia.

    Odstaw glazurę na około 15 minut w temperaturze pokojowej, do momentu, aż zacznie tężeć.

    Na blacie kuchennym glazura.
  • Krok 16

    Truskawki pokrój na plastry i ułóż na torcie.

    Za pomocą pędzelka pokryj truskawki glazurą. Udekoruj pistacjami i stokrotkami.

    Odstaw do lodówki do czasu podania.

    Dekorowanie tortu truskawkowego.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/tort-truskawkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej