Wianuszki drożdżowe
Ciasto drożdżowe to bardzo klasyczne i smaczne ciasto. Podana poniżej propozycja to wianuszki wypełnione słodkim budyniem i udekorowane winogronami. Zasmakują wszystkim. W mojej rodzinie zniknęły w oka mgnieniu!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na wianuszki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski i rozpuść masło.
-
Krok 2
Do ciepłego mleka wsyp drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodaj żółtka i wszystko wymieszaj krótko mikserem.
-
Krok 3
Wlej do mąki i zagnieć, a gdy składniki się połączą, wlewaj stopniowo rozpuszczone, letnie masło.
-
Krok 4
Wyrabiaj, aż składniki się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Masa budyniowa:
-
Krok 5
Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodając do niego 3 łyżki cukru, a na koniec żółtko. Zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj. Przykryj ściśle folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
-
Budynie
Szeroki wybór budyni o różnych smakach kupisz w sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Ciasto:
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na dwie części.
-
Krok 7
Z jednej wytnij 7 cm krążki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a z drugiej części utocz cienkie wałeczki, które potnij na długość około 15 cm.
-
Krok 8
Białko oddziel od żółtka i lekko ubij. Każdy krążek ciasta smaruj białkiem i układaj na nim 2 skręcone ze sobą kawałki ciasta. W środek każdego włóż trochę budyniu.
-
Krok 9
Ciastka posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstaw na 10 minut, aby podrosły. Po tym czasie wstaw je do pieczenia na 20 - 25 minut w temperaturze 180°C.
Dekoracja wianuszków:
-
Krok 10
Przed podaniem ułóż na wianuszkach winogrona. Z tej ilości składników wychodzi około 20 sztuk.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/wianuszki-drozdzowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze