Ciasteczka

Wianuszki drożdżowe

Wianuszki drożdżowe

  • 02:00
  • 15
  • Średni
02:00
15
Średni

Ciasto drożdżowe to bardzo klasyczne i smaczne ciasto. Podana poniżej propozycja to wianuszki wypełnione słodkim budyniem i udekorowane winogronami.

Składniki

Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie Drożdży instant Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie Budyniu waniliowego Dr. Oetkera
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Dekoracja:
  • winogrona
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski i rozpuść masło.

Krok 2

Do ciepłego mleka wsyp drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodaj żółtka i wszystko wymieszaj krótko mikserem.

Krok 3

Wlałam do mąki i zagniotłam, a gdy składniki się połączyły, po trochu wlewałam rozpuszczone letnie masło.

Krok 4

Wyrabiałam, aż składniki się połączyły, a ciasto stało się elastyczne. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.

Masa budyniowa:

Krok 5

Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodając do niego 3 łyżki cukru, a na koniec żółtko. Zdejmij z ognia i dobrze razem wymieszaj. Przykryj ściśle folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.

Ciasto:

Krok 6

Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na dwie części.

Krok 7

Z jednej wytnij 7 cm krążki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a z drugiej części utocz cienkie wałeczki, które potnij na długość około 15 cm.

Krok 8

Białko oddziel od żółtka i lekko ubij. Każdy krążek ciasta smaruj białkiem i układaj na nim 2 skręcone ze sobą kawałki ciasta. W środek każdego włóż trochę budyniu.

Krok 9

Ciastka posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstaw na 10 minut, aby podrosły. Po tym czasie wstaw je do pieczenia na 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Dekoracja:

Krok 10

Przed podaniem ułóż na wianuszkach winogrona. Z tej ilości składników wychodzi około 20 sztuk.

Składniki
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie Drożdży instant Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie Budyniu waniliowego Dr. Oetkera
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Dekoracja:
  • winogrona
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka