1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniczki
  4. Pierniczki bezglutenowe bez cukru

Pierniczki bezglutenowe bez cukru

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Pierniczki bezglutenowe to pyszna wersja pierniczków dla osób nietolerujących glutenu! Stwierdziłam, że najlepszym dniem na pierwszą partię pieczenia będą Mikołajki! ? Korzenny zapach pierniczków roznoszący się po całym domu zawsze wprawia mnie w radosny nastrój.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 °C.

  • Krok 2

    Miód, przyprawę korzenną i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestudzenia. 

  • Krok 3

    Mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, kakao i sodę wymieszaj. Do suchych składników dodaj przestudzony miód z masłem i przyprawą korzenną, oraz jajko i łyżkę wody. Ciasto szybko i dokładnie zagnieć i włóż do lodówki na około 15 minut.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm (ciasto podsyp mąką gryczaną), a następnie wycinaj różne kształty pierniczków za pomocą foremek.

  • Krok 5

    Układaj je na blasze i piecz przez około 8- 10 minut.

  • Krok 6

    Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia, a następnie udekoruj za pomocą pisaków cukrowych i czekoladowych.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej