1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Monoporcja karmelowa szarlotka

Monoporcja karmelowa szarlotka

Przekrojona na pół monoporcja karmelowa szarlotka - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ilość przepisów na szarlotkę 🍎🍏🍎 może przyprawić o zawrót głowy... dlatego postanowiłam uraczyć Was kolejną wariacją na temat ciasta z jabłkiem w roli głównej😆 Tym razem w bardziej nowoczesnej formie, czyli jako monoporcja 👩‍🍳

Monoporcja karmelowa szarlotka to mus ze śmietanki połączonej z karmelową czekoladą, w środku wypełniony jesiennymi jabłkami z wanilią i cynamonem. Całość jest w wersji wegetariańskiej🥬 - mus ustabilizowany jest agarem, a jabłka lekko żelują za sprawą pektyny.

Monoporcje swoj urok zawdzięczają nie tylko ukrytym w nich nietuznikowym smakom, ale także silikonowej formie, która zamienia nawet najprostszy deser w cukiernicze dzieło sztuki. Zamrożone ciastka wystarczy udekorować jadalnym zamszem w wybranym kolorze - kilka sekund i karmelowa szarlotka wkracza na jesienne salony🍂

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat jadalnego zamszu, zerknij do naszej porady Jak używać jadalny zamsz?

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut oraz Food Colours.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Warstwa jabłkowa:

  • Krok 1

    Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich cukier, pastę z wanilii, sok z cytryny oraz cynamon. Przełóż do garnka, wymieszaj i podprażaj przez kilka minut.

    W miseczce obrane jabłka posypane cynamonem. Obok w opakowaniu pasta z wanilii , w miseczce cukier trzcinowy, a na blacie połówka soku z cytryny.
  • Krok 2

    Pektynę wymieszaj z gorącą wodą, a następnie dodaj ją do jabłek.

    W garnku pokrojone jabłka. Obok opakowanie pektyny Food Colours.
  • Krok 3

    Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Odstaw jabłka do wystudzenia.

    W garnku podprażone jabłka. Obok w miarce wymieszana woda z pektyną.

Warstwa słony-karmel:

  • Krok 4

    W garnku podgrzej 300 ml śmietanki razem z agarem. Zagotuj i gotuj jeszcze przez około minutę.

    W garnku śmietanka na płycie kuchennej. Obok  agar w miseczce.
  • Krok 5

    Gorącą śmietanką zalej czekoladę.

    Opakowanie czekolady gold callebaut oraz śmietanka w rondelku.
  • Krok 6

    Następnie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

    W miseczce czekoladowa masa karmelowa.
  • Krok 7

    W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę. Połącz ją delikatnie z rozpuszczoną czekoladą ze śmietanką i agarem. Mus słony karmel oraz jabłka przełóż do rękawów cukierniczych.

    W misce mus słony karmel. Obok mus z jabłek.

Składanie monoporcji:

  • Krok 8

    Połowę musu słony karmel wyłóż za pomocą rękawa cukierniczego do silikonowej formy do monoporcji.

    Silikonowa forma do monoporcji wypełniona musem słony karmel.
  • Krok 9

    W środku każdej monoporcji za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij warstwę jabłkową.

    Silikonowa forma do monoporcji wypełniona musem słony karmel oraz musem jabłkowym.
  • Krok 10

    Następnie całość przykryj pozostałym musem słony karmel. Wyrównaj za pomocą szpatuły i włóż formę do zamrażarki na całą noc lub kilka godzin.

    Forma do monoporcji wypełniona musem karmelowym.
  • Krok 11

    Wstrząśnij butelką z zamszem i rozpyl z odległości około 25 cm. Pokryj całą powierzchnię ciastka i delikatnie oprósz barwnikiem spożywczym złotym. Dokładną  instrukcję jak korzystać z zamszu znajdziesz tutaj.

    Dekorowanie monoporcji zamszem w sprayu i barwnikiem spożywczym złotym.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/monoporcja-karmelowa-szarlotka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej