1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Kolorowe tabliczki czekolady - DIY

Kolorowe tabliczki czekolady - DIY

Zaktualizowano:

Uwaga, nadciąga kolorowa czekoladowa bomba! 💥🌈
Te tabliczki to totalne szaleństwo – jakby jednorożec wpadł do kuchni i postanowił zrobić coś słodkiego z okazji rozpoczęcia wakacji.

Biała czekolada w bajkowych kolorach, a w środku... o rety! Ganasz (czyli taki czekoladowy krem, mniam!) z kawałkami Oreo i truskawkami, które chyba zemdlały z emocji, bo są liofilizowane. Niemożliwe? A jednak - wystarczy odrobina barwników do czekolady w ulubionych kolorach!🎨

A na wierzchu? Cukrowa posypka, która wygląda jak konfetti z urodzin jednorożca 🦄 i precelki – bo wiadomo, trochę chrupkości musi być!

To idealna słodka misja ratunkowa na nudę, gorszy humor albo zwykły dzień, który chce być wyjątkowy. Dzieciaki będą zachwycone – dorośli też (ale będą udawać, że zrobili dla dzieci, wiadomo 😉).

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Food Colours i Barry Callebaut.


Kolorowe tabliczki czekolady

Zobacz, jakie to proste i ile frajdy podczas przygotowania! (można podjadać!) 

  • Krok 1

    Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub interwałowo w mikrofali, uważając, aby nie roztemperować czekolady.

    Jak to zrobić krok po krok? Zerknij do naszej porady Jak temperować czekoladę?

  • Krok 2

    Czekoladę podziel na 4 porcje. Do każdej miseczki dodaj 1-2 krople barwnika do czekolady i mas tłustych i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Na dnie foremki silikonowej do czekolady zrób kolorowe wzorki i odstaw do lodówki na około 30 minut, aby czekolada zastygła.

  • Krok 4

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub interwałowo w mikrofali, uważając, aby nie roztemperować czekolady. Dodaj barwnik (ja wybrałam turkusowy kolor), dokładnie wymieszaj.

  • Krok 5

    Dno i boki formy wylej kolorową czekoladą, odstaw do lodówki na 30 minut.

     

     

  • Krok 6

    Czekoladę rozpuść w gorącej śmietance, odstaw do wystudzenia. Dodaj pokruszone ciasteczka i liofilizowane truskawki i wymieszaj.  

    Foremki do czekolady wypełnij masą i odstaw do lodówki na godzinę. minut.

  • Krok 7

    Pozostałą zabarwioną czekoladę wylej ma masę, wyrównaj szpatułką. Na wierzchu poukładaj precelki, udekoruj kolorową posypką.

    Czekoladę odstaw do lodówki na minimum 2 godziny i wyjmij z formy.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/kolorowe-tabliczki-czekolady-diy

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej