Stawiasz swoje pierwsze kroki w słodkim świecie i zastanawiasz się, jakie niezbędne akcesoria cukiernicze powinny znaleźć się w Twojej kuchni? Sprawdź nasz niezbędnik cukiernika i dowiedz się, w co warto się zaopatrzyć, aby przygotować tort od podstaw oraz jakie gadżety sprawdzą się do pieczenia i dekoracji ciast i deserów.
1. Formy do pieczenia
Wszystko zaczyna się od podstaw - również w kuchni. Na początek warto zaopatrzyć się w porządne formy do pieczenia. Te wykonane z wysokiej jakości materiałów będą Ci służyć latami. Zobacz, jakie formy do pieczenia warto mieć!
Jeśli szukasz szczegółowego przewodnika po formach do pieczenia, wszystkie informacje znajdziesz TUTAJ - Jaką formę do pieczenia wybrać?
-
Tortownice i formy do pieczenia
Okrągłe, prostokątne, regulowane - jest w czym wybierać! Jeśli Twoją pasją są torty, przyda Ci się tortownica z odpinanym dnem o standardowej średnicy 25 cm lub regulowany rant cukierniczy, w którym średnicę dopasujesz do swoich potrzeb. Okrągłe formy sprawdzą się zarówno przy tortach, ale przygotujesz w nich także tradycyjne serniki czy szarlotki.
Szukasz form do pieczenia o różnych kształtach i rozmiarach? Sprawdź, co ciekawego jest w ofercie naszego sklepu!
-
Formy silikonowe
Hitem ostatnich lat są formy silikonowe - idealne nie tylko do pieczenia, ale także przygotowywania fantazyjnych, musowych deserów o niebanalnych kształtach. Formy marki Silikomart to gwarancja najwyższej jakości - wykonane są z silikonu platinum, dzięki czemu nie odkształcają się i są wygodne w użytkowaniu. Odporne na skrajnie niskie i wysokie temperatury, od -60°C do +230°C, pozwolą Ci przygotować musowe torty i monoporcje, a także tradycyjne, pieczone ciasta.
Odkryj, jakie formy silikonowe znajdziesz w naszym sklepie i sprawdź się w nowoczesnym cukiernictwie!
-
Maty silikonowe
Maty silikonowe sprawdzą się tam, gdzie równomierne rozłożenie temperatury ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego. Chcesz wyczarować idealne, równe desery z ciasta parzonego? Mata silikonowa do ptysiów i eklerów dzięki perforowanej powierzchni sprawia, że ciasto jest równo wypieczone,a gotowe wypieki z łatwością odchodzą od maty. Narysowane kształty eklerów i ptysiów znacznie ułatwią Ci pracę!
Idealne makaroniki, jak z najlepszej francuskiej cukierni, przygtoujesz z użyciem maty silikonowej ze specjalnymi wgłebieniami, dzięki czemu ciasteczka będą tej samej wielkości. Nieprzywierająca powłoka pozwoli Ci na sprawne ściągnięcie wystudzonych makaroników.
2. Akcesoria do dekoracji
W wypiekach coraz częściej liczy się nie tylko ich smak, ale także wygląd. Pięknie udekorowany tort czy babeczki zachwycają wymyślnymi dekoracjami. Dzięki specjalnym narzędziom możesz wyczarować słodkie dzieła sztuki również w swojej kuchni. Podpowiadamy, jakie akcesoria warto mieć na początku dekoratorskiej przygody.
-
Narzędzia do masy cukrowej
Chcesz przygotować jadalne dekoracje z masy cukrowej? Niezbędne do tego są specjalne narzędzia, dzięki którym praca z masą cukrową i jej modelowanie stanie się o wiele prostsza i bardziej przyjemna.
Wałek do masy cukrowej pozwoli Ci na jej sprawne rozwałkowanie, bez przyklejania do wałka dzięki nieprzywierającej powłoce. Podstawowy zestaw narzędzi - radełko, nożyk i patyczek z kulistym zakończeniem, świetnie sprawdzi się do wycinania ozdób, formowania kwiatów, wstążek i postaci z masy cukrowej.
Przygotowanie realistycznie wyglądających kwiatów i listków z masy cukrowej będzie dziecinnie proste z zestawem gąbek do modelowania. Cieńsza, twarda gąbka świetnie nada się do modelowania brzegów płatków lub formowania falbanek, a grubszej i miękkiej użyć do formowania zagłębień kwiatów.
-
Rękawy cukiernicze i tylki
Rękawy (worki) cukiernicze są niezastąpione przy dekorowaniu tortów, ciast, ciasteczek czy innych deserów. Przeznaczone są do kremów, lukru i wypełnienia wypieków. Możesz wybrać spośród worków jednorazowych, wykonanych z wytrzymałego plastiku, lub wielorazowego worka z poliestru, odpornego na tłuszcz.
Jeśli planujesz dekoracje z kremu lub lukru królewskiego, potrzebne będą Ci tylki cukiernicze - niewielkie, najczęściej metalowe końcówki do tworzenia dekoracji. Z ich pomocą wyczarujesz ozdobne falbanki, kwiaty, liście czy gwiazdki.
Nie wiesz jak korzystać z tylek i rękawów cukierniczych? Sprawdź nasz niezawodny przewodnik: Tylki, worki cukiernicze i adaptery Wilton - które wybrać i jak używać?
-
Patera (talerz) obrotowa do dekoracji wypieków
Chcesz ułatwić sobie dekorowanie tortu i sprawnie go otynkować? Patera obrotowa idealnie się do tego sprawdzi! Obrotowe ruchy talerza pozwolą Ci obłożyć tort kremem, wygładzić go i równomiernie nałożyć dekoracje. Patera sprawdzi się także do serwowania wypieków.
Niektóre modele mają nieco bardziej zaawansowane funkcje - uchylna patera obrotowa marki Wilton ma regulowany kąt nachylenia i jednym przyciskiem możną ją obracać w wybranym kierunku.
-
Szpatuły i packi
Wygładzanie tortu to już ostatnia prosta! Ale nawet to zadanie można sobie ułatwić dzięki dedykowanym narzędziom. Wygięta szpatuła cukiernicza dostępna w dwóch rozmiarach pozwoli Ci na sprawne nałożenie kremu na tort czy babeczki, a szpatułka do wygładzania idealnie wyrówna wierzch i boki tortów, tworząc tzw. kant. Sprawdzi się także przy pracy z czekoladą, rozprowadzając ją na gładkiej powierzchni.
3. Jadalne dekoracje
Coraz bardziej popularne są wymyślne, bogate dekoracje i wielokolorwe ozdoby na tortach czy babeczkach. Jadalne dekoracje możesz przygotować z masy cukrowej tak uwielbianej przez większość dzieci. Bajkowe postaci, kwiaty, zwierzątka - to wszystko możesz stworzyć samodzielnie w domu! Zobacz, jakie produkty są niezbędne do przygotowania ozdób na Twoje wypieki.
-
Masa cukrowa
Masa cukrowa (inaczej lukier plastyczny lub fondant) to gotowy do użycia produkt, który po odpwiednim wyrobieniu w rękach jest wystarczająco plastyczny, aby nadać mu pożądany kształt. Masę wystarczy zagnieść, rozwałkować i wycinać najróżniejsze kształty, używając wykrawaczek lub foremek silikonowych. Możesz wybrać białą masę i dowolnie ją zabarwić lub wybrać kolor z wielu dostępnych odcieni. Dostępne są masy przeznaczone do tworzenia figurek, fondant do obkładania tortu lub wyjątkowo plastyczna masa do tworzenia kwiatów i falbanek.
Zobacz szeroki wybór mas cukrowych i wyczaruj bajkowe dekoracje!
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze świetnie sprawdzą się do barwienia kremów, masy cukrowej czy lukru. Dostępne w formie żelu, proszku czy płynu - w zależności od ilości dodanego barwnika pozwolą Ci uzyskać piękne, pastelowe odcienie lub głębokie i intensywne kolory.
W naszym sklepie dostępne są pojedyncze barwniki w wybranych kolorach, a także zestaw podstawowych barw.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/niezbednik-cukiernika-jakie-akcesoria-cukiernicze-warto |
Komentarze