1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Niezbędnik cukiernika - w jakie akcesoria cukiernicze warto się zaopatrzyć?

Niezbędnik cukiernika - w jakie akcesoria cukiernicze warto się zaopatrzyć?

Zaktualizowano:

Stawiasz swoje pierwsze kroki w słodkim świecie i zastanawiasz się, jakie niezbędne akcesoria cukiernicze powinny znaleźć się w Twojej kuchni? Sprawdź nasz niezbędnik cukiernika i dowiedz się, w co warto się zaopatrzyć, aby przygotować tort od podstaw oraz jakie gadżety sprawdzą się do pieczenia i dekoracji ciast i deserów. 


1. Formy do pieczenia

Wszystko zaczyna się od podstaw - również w kuchni. Na początek warto zaopatrzyć się w porządne formy do pieczenia. Te wykonane z wysokiej jakości materiałów będą Ci służyć latami. Zobacz, jakie formy do pieczenia warto mieć!

Jeśli szukasz szczegółowego przewodnika po formach do pieczenia, wszystkie informacje znajdziesz TUTAJ - Jaką formę do pieczenia wybrać?

  • Tortownice i formy do pieczenia

    Okrągłe, prostokątne, regulowane - jest w czym wybierać! Jeśli Twoją pasją są torty, przyda Ci się tortownica z odpinanym dnem o standardowej średnicy 25 cm lub regulowany rant cukierniczy, w którym średnicę dopasujesz do swoich potrzeb. Okrągłe formy sprawdzą się zarówno przy tortach, ale przygotujesz w nich także tradycyjne serniki czy szarlotki.

    Szukasz form do pieczenia o różnych kształtach i rozmiarach? Sprawdź, co ciekawego jest w ofercie naszego sklepu!

    tortownica Wilton 25 cm
  • Formy silikonowe

    Hitem ostatnich lat są formy silikonowe - idealne nie tylko do pieczenia, ale także przygotowywania fantazyjnych, musowych deserów o niebanalnych kształtach. Formy marki Silikomart to gwarancja najwyższej jakości - wykonane są z silikonu platinum, dzięki czemu nie odkształcają się i są wygodne w użytkowaniu. Odporne na skrajnie niskie i wysokie temperatury, od -60°C do +230°C, pozwolą Ci przygotować musowe torty i monoporcje, a także tradycyjne, pieczone ciasta. 

    Odkryj, jakie formy silikonowe znajdziesz w naszym sklepie i sprawdź się w nowoczesnym cukiernictwie!

    forma silikonowa do monoporcji Silikomart
  • Maty silikonowe

    Maty silikonowe sprawdzą się tam, gdzie równomierne rozłożenie temperatury ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego. Chcesz wyczarować idealne, równe desery z ciasta parzonego? Mata silikonowa do ptysiów i eklerów dzięki perforowanej powierzchni sprawia, że ciasto jest równo wypieczone,a gotowe wypieki z łatwością odchodzą od maty. Narysowane kształty eklerów i ptysiów znacznie ułatwią Ci pracę!

    Idealne makaroniki, jak z najlepszej francuskiej cukierni, przygtoujesz z użyciem maty silikonowej ze specjalnymi wgłebieniami, dzięki czemu ciasteczka będą tej samej wielkości. Nieprzywierająca powłoka pozwoli Ci na sprawne ściągnięcie wystudzonych makaroników.

     

    mata silikonowa do makaroników Silikomart

2. Akcesoria do dekoracji

W wypiekach coraz częściej liczy się nie tylko ich smak, ale także wygląd. Pięknie udekorowany tort czy babeczki zachwycają wymyślnymi dekoracjami. Dzięki specjalnym narzędziom możesz wyczarować słodkie dzieła sztuki również w swojej kuchni. Podpowiadamy, jakie akcesoria warto mieć na początku dekoratorskiej przygody. 

  • Narzędzia do masy cukrowej

    Chcesz przygotować jadalne dekoracje z masy cukrowej? Niezbędne do tego są specjalne narzędzia, dzięki którym praca z masą cukrową i jej modelowanie stanie się o wiele prostsza i bardziej przyjemna. 

    Wałek do masy cukrowej pozwoli Ci na jej sprawne rozwałkowanie, bez przyklejania do wałka dzięki nieprzywierającej powłoce. Podstawowy zestaw narzędzi - radełko, nożyk i patyczek z kulistym zakończeniem, świetnie sprawdzi się do wycinania ozdób, formowania kwiatów, wstążek i postaci z masy cukrowej. 

    Przygotowanie realistycznie wyglądających kwiatów i listków z masy cukrowej będzie dziecinnie proste z zestawem gąbek do modelowania. Cieńsza, twarda gąbka świetnie nada się do modelowania brzegów płatków lub formowania falbanek, a grubszej i miękkiej użyć do formowania zagłębień kwiatów.

    narzędzia do masy cukrowej Wilton
  • Rękawy cukiernicze i tylki

    Rękawy (worki) cukiernicze są niezastąpione przy dekorowaniu tortów, ciast, ciasteczek czy innych deserów. Przeznaczone są do kremów, lukru i wypełnienia wypieków. Możesz wybrać spośród worków jednorazowych, wykonanych z wytrzymałego plastiku, lub wielorazowego worka z poliestru, odpornego na tłuszcz.

    Jeśli planujesz dekoracje z kremu lub lukru królewskiego, potrzebne będą Ci tylki cukiernicze - niewielkie, najczęściej metalowe końcówki do tworzenia dekoracji. Z ich pomocą wyczarujesz ozdobne falbanki, kwiaty, liście czy gwiazdki. 

    Nie wiesz jak korzystać z tylek i rękawów cukierniczych? Sprawdź nasz niezawodny przewodnik: Tylki, worki cukiernicze i adaptery Wilton - które wybrać i jak używać?

    rękawy cukiernicze jednorazowe
  • Patera (talerz) obrotowa do dekoracji wypieków

    Chcesz ułatwić sobie dekorowanie tortu i sprawnie go otynkować? Patera obrotowa idealnie się do tego sprawdzi! Obrotowe ruchy talerza pozwolą Ci obłożyć tort kremem, wygładzić go i równomiernie nałożyć dekoracje. Patera sprawdzi się także do serwowania wypieków. 

    Niektóre modele mają nieco bardziej zaawansowane funkcje - uchylna patera obrotowa marki Wilton ma regulowany kąt nachylenia i jednym przyciskiem możną ją obracać w wybranym kierunku.

    uchylna patera obrotowa Wilton
  • Szpatuły i packi

    Wygładzanie tortu to już ostatnia prosta! Ale nawet to zadanie można sobie ułatwić dzięki dedykowanym narzędziom. Wygięta szpatuła cukiernicza dostępna w dwóch rozmiarach pozwoli Ci na sprawne nałożenie kremu na tort czy babeczki, a szpatułka do wygładzania idealnie wyrówna wierzch i boki tortów, tworząc tzw. kant. Sprawdzi się także przy pracy z czekoladą, rozprowadzając ją na gładkiej powierzchni. 

    packa cukiernicza Wilton

3. Jadalne dekoracje

Coraz bardziej popularne są wymyślne, bogate dekoracje i wielokolorwe ozdoby na tortach czy babeczkach. Jadalne dekoracje możesz przygotować z masy cukrowej tak uwielbianej przez większość dzieci. Bajkowe postaci, kwiaty, zwierzątka - to wszystko możesz stworzyć samodzielnie w domu! Zobacz, jakie produkty są niezbędne do przygotowania ozdób na Twoje wypieki.

  • Masa cukrowa

    Masa cukrowa (inaczej lukier plastyczny lub fondant) to gotowy do użycia produkt, który po odpwiednim wyrobieniu w rękach jest wystarczająco plastyczny, aby nadać mu pożądany kształt. Masę wystarczy zagnieść, rozwałkować i wycinać najróżniejsze kształty, używając wykrawaczek lub foremek silikonowych. Możesz wybrać białą masę i dowolnie ją zabarwić lub wybrać kolor z wielu dostępnych odcieni. Dostępne są masy przeznaczone do tworzenia figurek, fondant do obkładania tortu lub wyjątkowo plastyczna masa do tworzenia kwiatów i falbanek.

    Zobacz szeroki wybór mas cukrowych i wyczaruj bajkowe dekoracje!

     

    masa cukrowa Saracino biała do modelowania
  • Barwniki spożywcze

    Barwniki spożywcze świetnie sprawdzą się do barwienia kremów, masy cukrowej czy lukru. Dostępne w formie żelu, proszku czy płynu - w zależności od ilości dodanego barwnika pozwolą Ci uzyskać piękne, pastelowe odcienie lub głębokie i intensywne kolory.

    W naszym sklepie dostępne są pojedyncze barwniki w wybranych kolorach, a także zestaw podstawowych barw.

    zestaw barwników spożywczych Wilton
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/niezbednik-cukiernika-jakie-akcesoria-cukiernicze-warto

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej