1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Tort leśny pień

Tort leśny pień

na drewnianej paterze tort w kształcie pnia drzewa, ozdobiony cukrowymi grzybkami i jadalnym mchem
na drewnianej paterze tort w kształcie pnia drzewa, ozdobiony cukrowymi grzybkami i jadalnym mchem
Zaktualizowano:

Tort, który wygląda jak pień drzewa…? Tylko dużo smaczniejszy niż ten w lesie. Ten leśny pniak to idealna atrakcja na urodziny, garden party albo imprezę, na której chcesz udawać, że jesteś mistrzem cukiernictwa – nawet jeśli Twoja jedyna „praktyka” to podjadanie kremu łyżką. Tort ozdobisz jadalnym mchem, małymi grzybkami z masy cukrowej🍄🍄‍🟫 i strukturą kory, którą zrobisz po prostu… widelcem. Serio – jeśli potrafisz mieszać makaron, potrafisz też zrobić ten wzór.

Efekt? 🌲🐿️Tort wyglądający jak z magicznego lasu, który zniknie szybciej niż zdążysz powiedzieć „kto zjadł grzybki?!”

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.


Dlaczego warto przygotować tort w kształcie pnia drzewa?

Tort w kształcie leśnego pnia drzewa wygląda jak z pracowni profesjonalnego cukiernika, a jego wykonanie jest prostsze, niż się wydaje. Wystarczy czekoladowy tynk, widelec i kilka dekoracji z masy cukrowej, aby stworzyć zachwycający, naturalny efekt. Ten tort z pewnością zrobi wrażenie na każdym przyjęciu.

 

cukrowe grzybki na torcie pień drzewa

Składniki i akcesoria, których potrzebujesz do tortu pień drzewa

  • Podstawa tortu

    • złożony i schłodzony (minimum 6 godzin) tort - mój miał średnicę 18 cm i wysokość 12 cm

    • podkład pod tort (możesz zastąpić drewnianą deską lub tacą)

    • obrotowy talerz - ułątwia tynkowanie i nakładanie dekoracji
  • Do wykonania struktury kory

    • czekoladowy tynk (ganache z ciemnej czekolady i śmietanki ubity z masłem)

    • widelec 

    • szpatułka i packa cukiernicza

  • Do dekoracji

    • masa cukrowa na grzybki

    • barwniki spożywcze
    • jadalny mech (przygotujesz go w 3 minuty z tego przepisu na JADALNY MECH Z MIKROFALI)

    • wykałaczki

    • mata silikonowa do pracy z masą cukrową

Jak przygotować tort pień drzewa – krok po kroku

  • Krok 1

    Śmietankę podgrzej (w rondelku lub w mikrofali). Zalej czekoladę gorącą śmietanką. Odstaw na minutę i wymieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Wystudź.

     

    składniki na ganache: ciemna czekolada i śmietanka
  • Krok 2

    Masło w temperaturze pokojowej (powinno być miękke, ale nie lejące) ubij z wystudzonym ganache czekoladowym na puszysty krem (około 5-7 minut na wysokich obrotach robota).

     

    ganache czekolady i masło w misie robota
  • Krok 3

    Na schłodzony tort wyłóż pierwszą, cienką warstwę tynku, tzw. okruszkową (dzieki temy okruchy z biszkoptu nie będą widoczne na końcowej dekoracji).

    Wygładź szpatułką, odstaw do lodówki.

    W tym czasie przygotuj jadalny zielony mech - PRZEPIS

    biszkopt obłożony tynkiem czekoladowym
  • Krok 4

    Nałóż drugą, grubszą warstwę tynku. Nie musisz robić tego dokładnie ani specjalnie równo. Na wierzchu tortu zrób okręgi końcówką rączki widelca.

    Boki tortu "przeczesuj" widelcem od dołu ku górze, tworząc nieregularne linie - powinny przypominać nierówności na korze drzewa.

    Odstaw tort do lodówki na czas przygotowania dekoracji.

    tort obłożony czekoladowym tynkiem, imitującym korę drzewa
  • Krok 5

    Masę cukrową podziel na mniej więcej 4 części. Jedną pozostaw białą (nóżki grzybów), pozostałe zabarw kolejno na brązowy, czerwony i pomarańczowy kolor.

    Dodawaj niewielką ilość barwnika, do uzyskania odpowiedniej barwy. Masę zagniataj z barwnikiem, aż stanie się miękka, plastyczna, a kolor będzie jednolity. Warto wykonać tę czynność w lateksowych rękawiczkach ;)

    Ulep białe wałeczki, nabij je na wykałaczki. Z kolorowej masy ulep kuleczki różnych rozmiarów, delikatnie spłaszcz i przyklej do trzonów grzybków. Możesz zwilżyć masę wodą, żeby elementy się lepiej skleiły.

    kolorowe grzybki z masy cukrowej nabite na wykałaczki
  • Krok 6

    Tort udekoruj jadalnym mchem i grzybkami z masy cukrowej.

    Gotowy tort przechowuj w lodówce. Najlepiej wyjąć go ok. 20–30 minut przed podaniem, aby krem nabrał idealnej konsystencji - taki tort o wiele łatwiej się kroi.

    tort pień drzewa, udekorowany jadalnym mchem i grzybkami z masy cukrowej
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/tort-lesny-pien

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej