Na naszej stronie powstał zestaw poradników o tym jak krok po kroku przygotować tort.🍰
Znajdziesz w nich przepisy na biszkopty, kremy do przekładania i tynkowania dzięki którym stworzysz swoje ulubione połączenia. Nasze porady pomogą Ci przejść przez wszystkie etapy przygotowania od upieczenia biszkoptu po efektowną dekorację.
Do cyklu poradników dołączy teraz przydatna ściąga ze wskazówkami jak przeliczyć składniki na ciasto dla okrągłych i prostokątnych form, oraz jak dobrać proporcje kremu do wybranej wielkości ciasta czy tortu.
Jak zrobić tort krok po kroku? Sprawdź nasze porady:
najpierw biszkopt - Biszkopt do tortu - który wybrać? Przepisy i porady
później krem - Krem do tortu - przepisy i porady
a na koniec tynkowanie i dekoracja - Tynkowanie tortu - krok po kroku
W tym poradniku dowiesz się:
1. Jak przeliczać składniki?
2. Przelicznik foremek – przydatna ściąga
3. Jak dobrać ilość kremu do przekładania i tynkowania tortu?
4. Przeliczanie składników – przydatne wskazówki.
1. Jak przeliczać składniki?
Form do pieczenia jest wiele, mają różne kształty a co za tym idzie różne powierzchnie.
Najczęściej wybierane formy do pieczenia ciast to tortownice i formy prostokątne lub kwadratowe.
Jeśli chcesz dobrze dobrać składniki na ciasto z wybranego przepisu do Twojej formy, musisz wiedzieć o ile Twoja forma jest większa lub mniejsza od formy w przepisie. Zazwyczaj używa się wartości w procentach ponieważ tak najłatwiej obliczyć ilość składników o jaką trzeba zwiększyć lub zmniejszyć proporcje.
I tu zaczyna się matematyka 🙂
Chcemy jednak oszczędzić Ci obliczeń, bo tak będzie po prostu łatwiej.
W dalszej części znajdziesz ściągę z najpopularniejszymi formami, ich powierzchnią i wyliczeniami procentowymi oraz naszymi metodami na to co zrobić kiedy np. z obliczeń wychodzi ½ jajka.
Dlatego tylko krótko wspomnimy teraz o tym jak robi się takie obliczenia, na wypadek gdyby były Ci potrzebne do nietypowych rozmiarów form.
Do obliczenia powierzchni formy prostokątnej lub okrągłej, potrzebujesz wzoru na pole powierzchni.
Jeśli znasz już powierzchnię Twojej foremki i formy z przepisu , wystarczy obliczyć jaki procent powierzchni wybranej formy stanowi różnica pomiędzy nimi i o tyle procent zwiększyć lub zmniejszyć proporcje.
W internecie bez problemu znajdziesz kalkulatory, które pomogą Ci w obliczeniu wartości procentów.
To wszystko czego potrzebujesz do obliczeń. 🙂
-
Formy okrągłe:
Wzrór na pole powierzchni dla formy okragłej:
P = r²∙ 3,14
3,14 - wartość liczby π
r - promień
-
Forma prostokątna:
Wzrór na pole powierzchni dla formy prostokątnej:
P = a ∙ b
a i b - długość każdego z boków prostokąta
2. Przelicznik foremek – przydatna ściąga
Poniżej znajdziesz informacje o powierzchniach najpopularniejszych form do pieczenia, oraz o tym o ile procent każda z form jest większa od formy o jeden i dwa rozmiary mniejszej.
Dokładnie o tyle % należy zwiększyć składniki na ciasto zmieniając rozmiar formy.
Np. Jeśli przepis zakłada użycie formy o średnicy 18 cm, a Ty chcesz upiec je w formie 22 cm musisz odmierzyć o 50% więcej składników dla uzyskania podobnego efektu.
-
Tortownice:
ø 18 cm (254 cm²)
ø 18 cm + 25 % = ø 20 cm (314 cm²)
ø 20 cm + 20 % = ø 22 cm (380 cm²)
ø 18 cm + 50 % = ø 22 cm
ø 22 cm + 20 % = ø 24 cm (452 cm²)
ø 20 cm + 45 % = ø 24 cm
ø 24 cm + 20 % > ø 26 cm (530 cm²)
ø 22 cm + 40 % = ø 26 cm
ø 26 cm + 15 % = ø 28 cm (615 cm²)
ø 24 cm + 35 % = ø 28 cm
ø 28 cm + 15 % = ø 30 cm (706 cm² )
ø 26 cm + 30 % = ø 30 cm
-
Tradycyjne formy prostokątne:
Tradycyjne formy prostokątne to najpopularniejsze formy dostępne w sklepach najczęściej o wymiarach 36x25 cm (duża) i 28 x 23 cm (mała). Jednak ich boki nie są idealnie pionowe dlatego do wyliczeń używamy długości pośrednich pomiędzy dnem a górnym rantem formy.
forma prostokątna mała
26 x 22 cm (572 cm²) - ma zbliżone proporcje do tortownicy 28 cm
forma prostokątna duża
34 x 23 cm (782 cm²) - 40 % > forma mała
-
Formy prostokątne z odpinanym rantem:
forma prostokątna mała
27 x 18 cm (486 cm²) - ma zbliżone proporcje do tortownicy 26 cm
forma prostokątna duża
37 x 24 cm (890 cm²) - 80 % > forma mała
3. Jak dobrać ilość kremu do przekładania i tynkowania tortu?
Jak dobrać odpowiednie proporcje kremu do wybranej wielkości tortu? – to jedno z najczęściej zadawanych nam pytań.
W przypadku kremu do przekładania, możesz skorzystać z przelicznika składników na tortownice i sprawdzić o ile procent należy zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników na krem aby otrzymać podobnej grubości warstwy.
W przypadku kremu do tynkowania zmiennych jest więcej ponieważ nie tylko średnica tortu ma znaczenie, ale również jego wysokość oraz to czy na torcie planujesz dodatkowe dekoracje z kremu maślanego.
Zakładając, że krem ma posłużyć głównie do tynkowania podajemy Ci przybliżone proporcje kremu jakie trzeba przygotować aby otynkować cały tort o danej średnicy i wysokości.
Skupiłyśmy się na proporcjach na 1 kostkę masła (200 g) + mleko skondensowane/biała czekolada/beza włoska lub szwajcarska (wg naszych przepisów).
-
Tort:
ø16-18 cm/12 cm – krem na 200 g masła
ø20-22 cm/12 cm – krem na 300 g masła
ø24-26 cm/11 cm – krem na 400 g masła
ø28 cm/10 cm – krem na 500 g masła
4. Przeliczanie składników – przydatne wskazówki
*nietypowe proporcje – jeśli po przeliczeniu otrzymasz proporcje trudne lub po prostu niewygodne do odmierzania wystarczy, że zaokrąglisz je w górę lub w dół do tej wartości do której jest im bliżej (np. 51 g -> 50 g).
Jeśli po przeliczeniu otrzymasz np. 3,5 jajka w zależności od rozmiaru jajek zmniejsz ilość do 3 (L) lub zwiększ do 4(M).
Jest też drugi sposób jak odmierzyć ilość jajek. Polega na ich wymieszaniu i odmierzeniu konkretnej ilości w gramach. Jednak ten sposób jest mało wygodny ponieważ w przepisach często ilość jajek podawana jest w sztukach a nie w gramach. Dodatkowo zostaje resztka niewykorzystanego jajka.
*czas pieczenia – pamiętaj, że po przeliczeniu składników na ciasto lub biszkopt, może się okazać, że czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć(najczęściej gdy zwiększamy proporcje) i jest to normalny efekt.
Przygotowując wypiek ustaw czas pieczenia na ten podany w przepisie, a kiedy minie, sprawdź czy ciasto jest już gotowe, czy może jednak wymaga dodatkowych minut pieczenia.
*kremy do tynkowania zawsze obliczamy z minimalnym zapasem, aby mieć pewność, że wystarczy go na równe otynkowanie. Ewentualny zapas możesz wykorzystać do dekoracji lub po prostu zamrozić.
Wybierz swoje ulubione formy i akcesoria:
W naszym sklepie internetowym Wszystkiego Słodkiego znajdziesz szeroki wybór form do pieczenia i akcesoriów do przygotowania Twoich ciast i tortów.
-
Formy do pieczenia
Możesz wybierać spośród wielu form do pieczenia w różnych kształtach i rozmiarach.
-
Przydatne akcesoria
Przygotowanie i dekorowanie ciast i tortów bedzie łatwiejsze kiedy masz pod ręką praktyczne akcesora.
Znajdź swoje ulubione ❤️
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/przelicznik-foremek-i-kremu-praktyczna-sciaga-i-porady |
Komentarze